Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei pe prescripția penală. Sunt afectate dosarele aflate pe rol

Curtea Constituțională a publicat miercuri motivarea Deciziei nr. 358/2022, prin care a fost declarat neconsituțional articolul din Codul penal care prevederea întreruperea prescripției răspunderii penale. Judecătorii CCR arată, în motivarea publicată, că din 2018 și până la recenta reglementare prin OUG, nu au existat temei pentru întreruperea prescripției penale și, ca atare, în toate dosarele pe rol se vor aplica termenele originale de prescripție, adică de la consumarea faptei.

„Curtea constată că ansamblul normativ în vigoare nu oferă toate elementele legislative necesare aplicării previzibile a normei sancționate prin Decizia nr.297 din 26 aprilie 2018.

Astfel, deși Curtea Constituțională a făcut trimitere la vechea reglementare, evidențiind reperele unui comportament constituțional pe care legiuitorul avea obligația să şi-l însuşească, aplicând cele statuate de Curte, acest fapt nu poate fi interpretat ca o permisiune acordată de către instanța de contencios constituțional organelor judiciare de a stabili ele însele cazurile de întrerupere a prescripției răspunderii penale”, se arată în decizia CCR, potrivit Mediafax.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here