Polițiștii din Olt, controale la depozite și instalații de prelucrare a materialului lemnos, în târguri și piețe

Materialul lemnos deținut ilegal a fost confiscat

Polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Olt au desfășurat, în perioada 3 – 12 iunie, activități pentru prevenirea și combaterea transportului ilegal de material lemnos, precum și pentru depozitarea și comercializarea materialului lemnos, fără respectarea prevederilor legale.

În cadrul activităților, au fost efectuate 50 de controale la mai multe depozite și instalații de prelucrare a materialului lemnos, dar și în târguri și piețe, din județul Olt, fiind verificate și 119 autovehicule cu privire la legalitatea transportului de material lemnos.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au aplicat 46 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 57.000 de lei.

„Dintre acestea, 10 sancțiuni au fost aplicate conform prevederilor Legii nr. 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu modificările și completările ulterioare, dar și conform normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 497/2020, în valoare de 45.000 de lei, iar 36 pentru nerespectarea altor acte normative”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Olt, Ionuț Vasiloaica.

Totodată, în urma abaterilor constatate, polițiștii au dispus confiscarea valorică a 235 de metri cubi de material lemnos și confiscarea fizică a 10 metri cubi de material lemnos, diverse specii și sortimente, în cuantum de aproximativ 44.000 de lei.

Exemple:

1. La data de 9 iunie 2022, în urma verificărilor efectuate la trei persoane fizice, din județul Olt, transportatori de material lemnos, neînregistrați în aplicația SUMAL 2.0, polițiștii Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au constatat faptul că, în ultimele 6 luni, aceștia au transportat cantitatea totală de 141,38 de metri cubi de material lemnos, diferite specii și sortimente, fără proveniență legală conform normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 497/2020.

Astfel, s-a constatat faptul că a fost depășită cantitatea de 20 de metri cubi de material lemnos/an, prevăzută de lege pentru transportul de material lemnos, de către persoane fizice, fără a fi înregistrate ca transportatori profesioniști și fără a utiliza aplicația SUMAL 2.0.

Cele trei persoane fizice au fost sancționate contravențional, cu amendă, în valoare totală de 15.000 de lei, fiind dispusă confiscarea valorică a 141,38 de metri cubi de material lemnos, în cuantum de 20.913,46 de lei, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu modificările și completările ulterioare.

2. La data de 10 iunie 2022, în jurul orei 12:00, polițiștii Poliției Municipiului Caracal, împreună cu reprezentanți ai Ocolului Silvic Caracal, au depistat, pe varianta ocolitoare a municipiului Caracal (VO6G), un tânăr, în vârstă de 22 de ani, în timp ce transporta, cu o autoutilitară, cantitatea de peste 8 metri cubi de material lemnos, din speciile fag, salcâm și carpen, ce aparține unei societăți comerciale din județul Gorj, având avizul de însoțire a mărfii expirat.

Societatea comercială a fost sancționată contravențional, cu amendă în valoare de 5.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu modificările și completările ulterioare, iar materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării și lăsat în custodia Ocolului Silvic Caracal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here