Licitație ILEGALĂ la Primăria Oporelu

O licitație dubioasă a fost demarată de Primăria Oporelu pentru modernizarea infrastructurii rutiere în comună, în condițiile în care procedura a mai fost pornită în urmă cu trei ani pentru același obiectiv și, culmea, o ofertă a fost declarată câștigătoare. Contractul nu a fost semnat atunci, pentru că autoritatea contractantă nu a putut dovedi că are asigurate sursele de finanțare, astfel că semnarea contractului a fost amânată. Fără să mai dea vreun semn de viață timp de doi ani și jumătate ofertantului declarat câștigător, primăria a urcat din nou pe SEAP, recent, documentația, cu încălcarea grosolană a legislației în domeniu și, cel mai probabil, cu un scop ascuns. 

Potrivit informațiilor publice de pe platforma achizițiilor publice SEAP, în data de 1 noiembrie 2019, Primăria Oporelu a scos la licitație contractul privind „Proiectare tehnică, asistență tehnică și execuție „Modernizare infrastructură rutieră în comuna Oporelu, județul Olt”, la o valoare estimată de 30.002.373 de lei, așa cum reiese din anunțul DF1068397 / 01.11.2019, sursa de finanțare a acestui obiectiv fiind Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI).

Surse din interiorul instituției ne-au declarat, sub rezerva anonimatului, că, la începutul anului 2020, autoritatea contractantă a declarat câștigătoare oferta unuia dintre participanți. Cu doar câteva zile înainte, însă, Guvernul Orban decisese, printr-o ordonanță de urgență, că „nu se mai alocă împrumuturi prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii”, astfel că obiectivul de investiții al Primăriei Oporelu rămăsese fără această sursă finanțare, deși avea semnat contract de finanțare cu Comisia Națională de Strategie și Prognoză, prin care se derulau fondurile FDI.

În aceste condiții, semnarea contractului a fost amânată până la găsirea unei soluții. Fără să mai dea vreun semn de viață timp de doi ani și jumătate ofertantului declarat câștigător, primăria a urcat din nou pe SEAP, recent, documentația. Dar nu oricum, ci pe bucăți, așa cum fac cei care vor să fenteze prevederile legale prin fragmentarea valorii reale a unei investiții.

De data aceasta, valoarea contractului este de doar 8.526.350 de lei, documentația făcând referire la o primă etapă a investiției. „Restul lucrărilor cuprinse în DALI se vor executa în Etapa 2 ce va face obiectul unei alte achiziții”, se arată în documentația urcată pe SEAP.

Se încearcă, astfel, să se mascheze faptul că același obiectiv de investiții a mai făcut obiectul unei licitații care, deși câștigată de un ofertant, a rămas nefinalizată prin nesemnarea contractului.

În plus, totul se face pe repede înainte, cu încălcarea mai multor prevederi legale din Hotărârea Guvernului nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Neregulile au fost deja constatate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), care a atras oficial atenția autorității contractante să reintre în legalitate, dar care nu a sesizat, totuși, că este vorba de o licitație care se suprapune peste o alta rămasă nefinalizată.

Poate că aici ar trebui să se sesizeze organele de cercetare penală, pentru că toată această poveste are datele unei licitații cu dedicație.

Am încercat să-l contactăm pe primarul comunei Oporelu, Valerin Ion Burciu, să-l întrebăm cui îi este destinată această licitație. Până la momentul publicării acestui articol, edilul nu a răspuns apelurilor noastre telefonice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here