Avertisment din SUA: Rusia încearcă să răstoarne Guvernul din Republica Moldova

Sursa foto: g4media.ro

Rusia încearcă să răstoarne Guvernul Republicii Moldova, avertizează serviciile de informații americane.

Rușii organizează proteste la Chişinău prin protestatari interpuși, plătiți, în speranța că executivul va demisiona la presiunea străzii. În Republica Moldova, au loc proteste săptămânale anti-guvernamentale organizate de partidul lui Ilan Șor, oligarh pro-rus fugit în Israel, potrivit metro.co.uk.

Sfârșitul iernii, ultima șansă să poată fi răsturnat Guvernul de la Chișinău

Protestele frecvente care au loc în Republica Moldova sunt organizate în contextul în care facturile la gaze și inflația au atins cote alarmante. Experții spun că rușii mai au la dispoziție aproximativ 2 săptămâni în care pot scoate protestatarii în stradă sub acest pretext.

Republica Moldova nu reprezintă o țintă militară pentru Rusia

Administraţia de la Washington susține în continuare că nu există nicio amenințare militară iminentă din partea Rusiei,  însă încearcă să destabilizeze Guvernul din Republica Moldova şi să instaleze o administraţie prorusă, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

„În contextul în care Republica Moldova continuă să se integreze în Europa, credem că Rusia continuă modalităţi de slăbire a Administraţiei moldovene, probabil cu obiectivul eventual de a vedea instalarea unei administraţii mai prietenoase cu Rusia. Mai specific, actori ruşi, unii având legături cu serviciile de informaţii ruse, încearcă să organizeze proteste în Republica Moldova şi să le utilizeze ca bază pentru a alimenta şi a genera o insurecţie împotriva Administraţiei moldovene”, a afirmat John Kirby, potrivit sursei citate.

Statele Unite vor sprijini Republica Moldova în cazul unei încercări de lovitură de stat

Statele Unite au transmis că vor lua o serie de măsuri ca reacţie la tentativele ruse de a destabiliza Republica Moldova, inclusiv prin completarea informaţiilor deţinute de instituţiile guvernamentale moldovene şi prin colaborarea cu liderii Congresului SUA pentru a furniza Chişinăului asistenţă suplimentară de 300 de milioane de dolari pentru energie şi pentru necesităţi urgente, în contextul războiului din Ucraina.

Sursa: b1tv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here