Interviurile OLT-ALERT/ Deputatul Gigel Știrbu: Guvernul actual își face bine treaba, în contextul delicat pe care România îl traversează

Cu o lungă experiență în viața publică (este la al patrulea mandat de deputat, președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO în perioada 2008 – 2012, președinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă între anii 2012 și 2016 și între 2016 și 2020, secretar de stat al Ministerului Culturii și Cultelor în perioada 2007 – 2008, ministru al Culturii în perioada 2013-2014, subprefect de Olt în perioada 2005 – 2007), deputatul liberal de Olt Gigel Știrbu, vicepreședinte al PNL, a răspuns afirmativ provocării OLT-ALERT de a purta un dialog despre actualitatea politică, economică și socială a României, în contextul internațional tulbure generat de conflictul militar din Ucraina.

OLT-ALERT: Domnule deputat, actuala coaliție a celor trei partide care se ocupă de guvernarea țării, PNL, PSD și UDMR, reprezintă cheia dezvoltării României prin investiții multe și importante, atât prin PNRR, cât și prin programe autohtone, precum Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Ce înseamnă aceste investiții și, pentru că sunteți deputat de Olt: sunteți mulțumit de cum s-au mișcat autoritățile locale din acest județ, responsabile de scrierea și depunerea de proiecte?

Gigel Știrbu: Într-adevăr,  Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și PNRR reprezintă niște oportunități extraordinare pentru dezvoltarea României. Anul 2022 a adus valori-record ale fondurilor atrase de economia românească, indiferent de proveniență. Investițiile străine directe au depășit recordul din 2008 încă din primele 10 luni ale anului, atingând 9,4 miliarde euro. Investițiile statului în economie au fost de 73 miliarde lei, cea mai mare sumă care a fost înregistrată până în prezent. România a mai stabilit un record și la absorbția de fonduri europene, cu un procent de 73%. În total, țara noastră a atras de la Bruxelles un total de 11,3 miliarde euro, bani veniți atât prin programele de coeziune, cât și prin PNRR.

În ceea ce privește depunerea proiectelor de către autoritățile locale din județul Olt pe aceste programe, deja unele au fost aprobate, iar altele sunt în curs de a fi finanțate.

OLT-ALERT: În cadrul PNL ocupați funcția de vicepreședinte pentru regiunea de sud-vest și, în ultimii ani, ați susținut inițiative importante pentru Olt și pentru regiunea de care răspundeți, politic, dar nu numai, în partid. Cum vedeți județul Olt peste 10, 15, chiar 20 de ani în privința dezvoltării? Dar regiunea Olteniei?

Gigel Știrbu: Proiectul Drumului Expres Craiova-Pitești este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din România. Acesta va conecta două regiuni importante ale țării, Oltenia și Muntenia, cu restul țării prin intermediul unui drum expres modern și rapid, care va reduce semnificativ timpul de călătorie între regiuni. Un alt proiect important îl reprezintă drumul de mare viteză Filiași–Lugoj, pentru care au fost desemnați câștigătorii contractelor pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru loturi. De asemenea, se lucrează intens la studiul de fezabilitate pentru viitorul Drum Expres Craiova – Târgu Jiu.

Aceste proiecte vor îmbunătăți accesul la resursele naturale, la zonele industriale și la centrele urbane importante din aceste regiuni, ceea ce va sprijini dezvoltarea economică și socială a întregii zone. Prin reducerea timpului și costurilor de transport, se va crea un mediu mai favorabil pentru dezvoltarea afacerilor și atragerea de noi investiții în aceste regiuni.

Grație poziționării geografice, regiunea Sud-Vest Oltenia a fost inclusă de Comisia Europeană pe harta coridoarelor de infrastructură Rin-Dunăre şi Orient-Est-mediteraneean, două dintre cele nouă coridoare care vor revoluţiona conexiunile est-vest.

Dar, după nord-vestul țării suntem a doua cea mai săracă regiune din țară, iar noi, parlamentarii PNL si Guvernul Ciucă, dorim să schimbăm acest lucru, prin investiții și prin atragerea de capital. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că România se confruntă cu o depopulare a țării, din cauza scăderii dramatice a natalității și a plecării  tinerilor în străinătate, ceea ce înseamnă o adevărată criză a forței de muncă. Şansa regiunii Oltenia o reprezintă investiţiile publice în infrastructura rutieră, iar proiectele de infrastructură sunt vitale pentru atragerea de investiţii şi implicit pentru dezvoltare.

OLT-ALERT: Să vorbim și despre învățământ, unul dintre domeniile văduvite crunt în ultimii 32 de ani în România și care încă nu și-a găsit drumul clar. Credeți că noile legi ale educației vor rezolva problema?

Gigel Știrbu: Eu susțin performanța în educație, accesul neîngrădit la educație, prevenirea și combaterea abandonului școlar, un învățământ centrat pe elevi și studenți și un act educațional adaptat în funcție de nevoile și dorințele lor, creșterea bugetului alocat educației, dar și îmbunătățirea managementului educațional. Avestea sunt și principiile susținute de Partidul Național Liberal în ceea ce privește Legile Educației.

Pentru elevi, performanţa va fi susţinută prin măsuri concrete, în noile legi ale educaţiei. Astfel, anual, vor fi acordate peste 870.000 de burse, iar bugetul pentru acestea va fi dublat. Cuantumul burselor de merit va fi majorat de la 200 la 450 de lei, bursa de excelenţă olimpică internaţională va fi de 1.000 lei/lună, iar bursa de excelenţă olimpică naţională va fi de 700 lei/lună. Mai mult, elevii cu performanţe deosebite la olimpiadele naţionale sau la concursurile internaţionale pot fi înscrişi la liceu, la filiera unde au obţinut rezultatele, fără a mai susţine evaluarea naţională sau concursul de admitere.

Învățământul superior va fi centrat pe studenți și aceștia vor fi implicați în toate procesele decizionale. Instituțiile de învățământ superior au obligația de a asigura un minimum de 50% din locurile de practică necesare, dintre care cel puțin 75% în afara instituțiilor de învățământ superior.

Formarea cadrelor didactice va fi mai coerentă, pentru a forma profesori de calitate: masteratul didactic a fost reorganizat și se va concentra pe practică, iar stagiatura didactică va pune accent pe pregătirea practică și se va desfășura alături de activitățile de practică didactică.

Sistemul de învățământ superior românesc va prelua practici bune de la nivel internațional: introducerea microcertificărilor, introducerea învățământului superior dual, introducerea posibilității de a fi organizate programe de masterat MBA/Executive MBA ce oferă educație managerială, în concordanță cu tendințele și practicile pieței, creșterea duratei studiilor universitare de doctorat la 4 ani. Acestea sunt doar o parte a obiectivelor propuse de noua Lege a educației pentru învățământul superior.

OLT-ALERT: Dacă investițiile merg, acum, bine, cum stăm cu relațiile politice în interiorul coaliției? Există fricțiuni acolo, sunt săgeți declarative dinspre o tabără spre alta, există o luptă între partidele componente, fiecare arogându-și întâietatea pe anumite inițiative, mai ales pe măsurile sociale luate în criza economică și socială. Sunt normale aceste contre într-o coaliție? Pun ele în pericol consensul politic pe guvernare?

Gigel Știrbu: Guvernul actual își face bine treaba, în contextul delicat pe care România îl traversează acum. Susținerea investițiilor reprezintă medicamentul pentru orice economie care traversează o situație de criză. Guvernul Ciucă analizează cu seriozitate oportunitățile multiple pe care le oferă economia românească în domenii strategice.

Acum, Guvernul Ciucă trebuie să aplice mai multe programe, măsuri, care să dezvolte România: să fructifice la maximum șansa istorică, prin atragerea celor 80 de miliarde euro pentru dezvoltare prin implementarea riguroasă a investițiilor și reformelor din PNRR și absorbția fondurilor europene clasice (2021-2027) și aplicarea Programului „Anghel Saligny” pentru dezvoltarea tuturor localităților, indiferent de culoarea politică a administrațiilor locale.

OLT-ALERT: Cum stau lucrurile în cadrul PNL Olt acum, după trecutele tensiuni interne?

Gigel Știrbu: Eu consider că membrii PNL trebuie respectați și susținuți, în funcție de munca lor, de rezultatele pe care le au, în funcție de caracterul lor și în funcție de ce eforturi concrete fac și ce soluții bune găsesc, atât pentru partid cât și pentru comunitățile locale din Olt. Datoria noastră principală, a aleșilor de către comunitate, este să identificăm proiecte viabile și să le concretizăm pentru dezvoltarea Oltului.

OLT-ALERT: Există în spațiul public zvonuri privind o posibilă colaborare electorală între PNL și PSD la alegerile din 2024, cel puțin la nivelul celor locale. Cum vedeți această perspectivă?

Gigel Știrbu: Este prea devreme să ne pronunțăm în ce formulă vom candida la alegerile de anul viitor. Succesul depinde numai de noi, în sensul că trebuie să înțelegem ce avem de făcut, să ne adaptăm la orice schimbare, să venim cu idei noi, să fim constructivi.

OLT-ALERT: România are graniță cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina și a fost afectată, ca și restul statelor europene, din punct de vedere economic. Se poate lua în calcul și varianta extinderii conflictului în afara Ucrainei? Credeți în varianta unui conflict mondial?

Gigel Știrbu: Nu cred în varianta unui conflict mondial. Da, avem la graniță o criză umanitară în desfășurare și datoria României, în contextul UE și NATO, este să sprijinim Ucraina și cetățenii săi. Soluționarea cât mai rapidă a conflictului militar, limitarea numărului de victime și gestionarea consecințelor acestei tragedii sunt o prioritate imediată pentru întreaga lume.

Pe de altă parte, planul de reconstrucţie al Ucrainei va ajunge în prima fază la 1.000 de miliarde de euro/dolari. Chiar dacă războiul este în plină desfăşurare, deja se fac planurile pentru anii de reconstrucţie ai Ucrainei. România este aproape de zona distrusă de război, iar în aceste condiţii s-ar putea să vedem multe investiţii făcute în România care vor avea ca destinaţie de livrare Ucraina. Economia Ucrainei va avea nevoie de multă implicare, de multe resurse, nu doar umane și financiare, dar și naturale. Ramuri și sectoare ale economiei ucrainene vor avea nevoie de materiale de construcție, de tehnologie și eu cred că România se poate implica în sprijinul dezvoltării acestor sectoare.

OLT-ALERT: Vă mulțumim pentru că ați dat curs invitației noastre la acest dialog.

Gigel Știrbu: Eu vă mulțumesc pentru invitație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here