Vâlcov a scăpat de pedeapsa de șase ani de închisoare pentru corupție, după ce faptele s-au prescris ca urmare a deciziei CCR

Darius Vâlcov a scăpat de condamnarea la șase ani de închisoare pronunțată de Tribunalul Dolj în dosarul în care a fost judecat pentru de luare de mită și trafic de influență, după ce faptele s-au prescris ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României (CCR).

Curtea de Apel Craiova a admis, miercuri, apelul declarat de inculpatul Darius Vâlcov împotriva sentinței penale nr. 309 din 21.07.2020, pronunțată de Tribunalul Dolj, în dosarul nr. 43049/3/2015, în care fostul primar al Slatinei la șase ani de închisoare pentru de luare de mită și trafic de influență.

Instanța a menținut însă confiscarea, de la Darius Vâlcov, a sumei de 4.296.270 lei, precum și desființarea înscrisurilor fictive utilizate pentru săvârșirea infracțiunilor.

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a Codul de procedură penală, Admite apelul declarat de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, împotriva sentinței penale nr. 309 din 21.07.2020 pronunțată de Tribunalul Dolj, în dosarul nr. 43049/3/2015. Desființează hotărârea instanţei de fond în parte, sub aspectul laturii penale şi, rejudecând: În temeiul art. 396 alin. 6 Codul de procedură penală, raportat la art. 16 lit. f Codul de procedură penală; Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Vîlcov Darius Bogdan, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 C.pen.; luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 C.pen. şi trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen. Menţine dispozi?ia de confiscare de la inculpat a sumei de 4.296.270 lei, în baza art. 19 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 112 lit. e Cod penal şi art. 289 alin.3 Cod penal, şi art. 201 alin.1 Cod penal. Menţine dispoziția de desființare a înscrisurilor fictive precum şi cea de plata cheltuielilor judiciare către stat. În privinţa celorlalte dispoziţii ale sentinţei apelate, care nu contravin rezolvărilor juridice din prezenta decizie, se aplică prevederile art. 423 alin.2 Cod procedură penală şi se menţin”, se arată în hotărârea de miercuri a Curții de Apel Craiova, care este definitivă.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Dolj pe 20 iulie 2017, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis cererea lui Bogdan Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor şi senator de Olt, de strămutare a procesului în care era judecat pentru luare de mită şi trafic de influenţă de la Tribunalul Olt.

Cauza se bazează pe denunţul unui om de afaceri care a derulat contracte cu Primăria Slatina.

„În perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius-Bogdan Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri, denunțător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA”, se arată într-un comunicat al DNA.

În aceeaşi manieră ar fi procedat inculpatul şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, prețul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA.

„În luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.

La data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect «Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti», preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA”, se precizează în comunicatul citat.

Ulterior, Vâlcov i-ar mai fi pretins omului de afaceri 10% din valoarea contractului încheiat pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care afaceristul ar fi fost de acord.

Suma de 1.700.000 lei (echivalentul procentului de 10%) urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens.

„Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial”, mai arată procurorii DNA.

În februarie 2018, Darius Vâlcov a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 8 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie în primul dosar instrumentat de DNA. Vâlcov a scăpat însă de condamnare, cauza urmând să fie rejudecată după ce Curtea Constituțională a admis, în iulie 2019, sesizarea privind conflictul dintre Parlament și Curtea Supremă pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de coruptie, obiecție făcută de Florin Iordache.

Judecătorii au constatat existența unui conflict până în ianuarie 2019, când colegiul de conducere al Curții Supreme a decis înființarea de completuri specializate în cazuri de corupție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here