De ce a fost retras de pe ordinea de zi a Guvernului proiectul privind plafonarea preţului poliţelor RCA. Explicația ASF

Sursa foto: Facebook/Guvernul României

Autoritatea de Supraveghere Financiară explică de ce Guvernul nu a avut pe ordinea de zi a ședinței de vineri, 24 martie, proiectul de plafonare a preţului poliţelor RCA.

Printr-un comunicat de presă, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) transmite că, între timp, au fost formulate sugestii și observații privind conținutul proiectului și că, în acest context, trebuie parcurs o etapă legală, care presupune analizarea acestora în vederea elaborării proiectului de act normativ.

„În urma lansării în dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, au fost formulate sugestii și observații privind conținutul acestuia. În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară urmează parcursul legal, care presupune analizarea acestora în vederea elaborării proiectului de act normativ, care va fi supus dezbaterii și aprobării Guvernului României”, se arată în comunicatul ASF.

„In privinta proiectului de plafonare a pretului RCA pregătit la propunerea Autorității de de Supraveghere Financiară, acesta nu figurează pe ordinea de zi deoarece a fost retras de ASF”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) şi Patronatul Industriei Asigurătorilor din România (PIAR) afirmă că nu sunt de acord cu proiectul de Hotărâre de Guvern care instituie o plafonare pe termen de 6 luni a tarifelor de primă la asigurările RCA. Industria arată că proiectul încalcă legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic şi ambiguu pe anumite aspecte, riscând să destabilizeze şi mai mult piaţa de asigurări RCA. Mai mult, cele trei organizaţii amintesc şi că s-a mai apelat la o astfel de măsură şi în anul 2016, tot prin HG, iar soluţia nu a fost benefică nici pentru piaţa de asigurări din România şi nici pentru asiguraţi, nici pentru persoanele prejudiciate.

”UNSAR, BAAR şi PIAR au luat notă de proiectul de Hotărâre de Guvern care instituie o plafonare pe termen de 6 luni a tarifelor de primă la asigurările RCA, făcând următoarele precizări: Industria nu poate fi de acord cu Proiectul de HG, care încalcă în mod evident legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic şi ambiguu pe anumite aspecte, riscând să destabilizeze şi mai mult piaţa de asigurări RCA. Legislaţia trebuie modificată, dar necesită un pachet de măsuri mai amplu care să fie discutat împreună cu toate părţile direct implicate. Există soluţii esenţiale pentru o piaţă funcţională şi atractivă dedicată consumatorilor:

– Îndreptarea articolelor specifice din Legea nr. 132/2017 care nu permit asigurătorului un control al costurilor, conducând astfel la dezechilibre importante în funcţionarea normală a pieţei de asigurări bazată pe competitivitate, profitabilitate şi prudenţialitate.

– Demararea unui proiect naţional ce vizează reducerea frecvenţei şi gravităţii accidentelor rutiere şi adoptarea unor măsuri urgente de creştere a gradului de cuprindere în asigurare şi de combatere reală a fraudelor care să vină imediat şi eficient în sprijinul eforturilor deja existente în această zonă. Practic, la fiecare 100 de maşini înmatriculate în ţara noastră, cel puţin 6 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese, comparativ cu 4,08% – frecvenţa înregistrată în Bulgaria, 3,2% în Polonia, 2,7% în Cehia, 2,3% în Ungaria şi 1,65% în Croaţia. UNSAR, BAAR şi PIAR s-au angajat într-un astfel de demers, şi se declară deschişi în a colabora cu alte organizaţii şi instituţii publice în acest sens”, arată organizaţiile, într-un comunicat de presă comun”, citat de romaniatv.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here