Deputatul PSD de Olt Florin-Ionuț Barbu are un lung parcurs profesional legat de sectorul agriculturii. Este, de formație, economist, deține o diplomă de master în management public și este doctor în economie. Dincolo de funcțiile ocupate în administrația publică locală, el a ocupat și funcția de director general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare vreme de șase ani, în perioada 2014 – 2020, iar acum este președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților. Din această postură, dar și ca om politic, el a acceptat invitația OLT-ALERT de a purta un dialog pe teme de actualitate.
OLT-ALERT.RO: Domnule deputat, ați început anul 2023 în forță cu un eveniment pe care l-ați coordonat chiar dumneavoastră, aici, în Olt. Este vorba despre „Caravana cunoașterii” în materie de agricultură, care a debutat la noi în județ și la care a fost prezent și ministrul Agriculturii, Petre Daea. Ați vorbit, atunci, în prezența a peste 200 de participanți, reprezentanți AFIR, DGPA, APIA, AM PNDR, primari și fermieri despre Planul Național Strategic pentru perioada 2023 – 2027. Cât de important este acesta?
Florin Barbu: Da, a fost un eveniment organizat de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală și extrem, extrem de important pentru autoritățile administrației publice locale și pentru fermieri, ca și pentru reprezentanții instituțiilor prin care trec fondurile europene către fermierii români.
Planul Național Strategic 2023-2027 pune la dispoziția fermierilor 15,8 miliarde de lei şi reprezintă oportunități majore de dezvoltare a agriculturii şi satului românesc. De fapt, el înseamnă viitorul agriculturii românești. Este o promisiune respectată și un angajament că vom fi întotdeauna alături de fermieri și procesatori și că vom susține și vom lupta pentru agricultura românească.
În PNS există peste 100 de forme de sprijin care răspund cerințelor fermierilor, există un fond pentru despăgubirea celor cărora le-au fost afectate culturile din cauza vremii nefavorabile, peste un miliard de euro vor fi alocați pentru investiții în ferme și unități de procesare care pot crea peste 12.000 de locuri de muncă. Acum, acestea sunt doar cifre, dar, după ce fermierii vor avea toate informațiile necesare le vor transforma în investiții, iar în câțiva ani vom putea vorbi despre cifrele lor – recoltă/producție, vânzări, profit.
OLT-ALERT.RO: Dacă, în trecut, sectorul zootehnic era un etalon, încet-încet a pierdut din ce în ce mai mult teren, mai ales în comparație cu state precum Polonia, Olanda, Danemarca, de unde România importă, masiv aș putea spune, carne de pui, de porc etc. Ce putem face pentru refacerea acestui important sector?
Florin Barbu: Este adevărat. România pierde anual aproximativ un miliard de euro din cauza importurilor masive de carne de porc – 80%, față de 20% cât importa acum șase ani. Azi, creștem de 17 ori mai puțin porci decât acum 30 ani. Cine câștigă? „Prietenii” noștri olandezi, danezi și chinezi, care sunt în top 3 exportatori de carne de porc.
Noi am pornit de la a ne păsa și a ne implica pentru că am avem datoria să protejăm acest sector și agricultura românească. Prin fiecare pas pe care îl facem, însemnând fiecare proiect legislativ aprobat, suntem mai aproape de acest obiectiv. În uma implementării Legii privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de animale, program de reproducție la suine, au fost depuse zeci de proiecte, ceea ce înseamnă câteva milioane de purcei.
Avem în lucru Legea privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine și eu am introdus împărțirea pe opt regiuni. Dacă sunt focare de pestă într-o regiune, se vor impune restricții numai în acea regiune și nu va fi oprită mișcarea animalelor și exportul de carne pentru toată țara.
Lucrăm la un pachet de măsuri mai clare pentru combaterea acestei boli și vom modifica și cotele din Legea Vânătorii.
Vreau ca, în cel mai scurt timp, să avem acest proiect legislativ votat și în Camera Deputaților, pentru a putea pune în dezbatere publică „Legea cărnii”, un proiect de lege asemănător cu „Legea Laptelui și a produselor lactate”- carnea de porc românească să fie etichetată corespunzător și să existe în supermarket-uri rafturi separate, unde se găsesc produse din producția autohtonă.
Evident că, pentru a putea face o lege bună, este nevoie să fim alături unii de alții, să dezbatem, să modificăm împreună unele articole, să găsim cele mai bune soluții pe care să le transpunem într-un cadru legislativ complet și complex.
Experiența mea de lucru de la Legea Laptelui îmi spune că vom reuși pentru că noi toți ne dorim să punem pe mesele românilor carne de porc crescut și procesat în România.
Interesul național trebuie să primeze, să avem grijă de țara noastră, de România și de hrana românilor și să fim sănătoși ca să putem consuma cât mai multă carne de porc” Fabricată în România”.
OLT-ALERT.RO: Ați adus vorba de Legea Laptelui. Este respectată de marile magazine?
Florin Barbu: În calitate de președinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, de susținător și promotor al Legii Laptelui și produselor lactate, chiar am mers să văd dacă „Raftul românesc” cu lapte și produse originale din lapte există în supermarket-uri și magazine.
Dacă unii comercianți s-au conformat si respectă legea, alții încă mai țin margarina și produsele din soia pe raftul cu lactate.
Deși legea a fost foarte dezbătută, să explicăm, o dată în plus, ce obligații aduce ea comercianților și ce beneficii are pentru cumpărători. Așadar, legea reglementează sectorul laptelui şi al produselor lactate, al produselor care conţin ca ingrediente lapte sau produse lactate, al produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, cu privire la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea şi comercializarea acestora, urmărind în principal sănătatea populaţiei, satisfacerea necesităţilor de consum ale tuturor categoriilor de consumatori, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor.
Dincolo de mai multe componente tehnice care răspund și legislației europene, legea prevede că produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, se comercializează într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse, astfel încât omul să fie bine informat în legătură cu produsul, să știe ce cumpără și ce consumă.
Acum, pentru cei care nu respectă legea există sancțiuni. Amenda poate ajunge la 50.000 de lei, dar există și sancţiunea contravenţională complementară de oprire temporară de la comercializarea produselor până la remedierea deficienţelor şi suspendarea autorizaţiei de prelucrare/producţie/comercializare pentru o perioadă de 30 de zile.
OLT-ALERT.RO: Sunteți cunoscut pentru insistența cu care doriți ca, înainte să fie depus un proiect legislativ, el să fie discutat și îmbunătățit cu idei care vin chiar dinspre cei ce vor fi beneficiarii lui. Un lucru cu care nu foarte mulți colegi din parlament se pot lăuda.
Florin Barbu: Nu se poate altfel, nu poate ieși o lege bună dacă ea nu este discutată, din fașă, cu cei ce vor beneficia de ea. Ba, multe lucruri, idei care se vor regăsi în lege vin chiar dinspre aceștia. Chiar luna aceasta am avut invitați la comisie reprezentanți ai asociațiilor de profil, LAPAR, PROAGRO, UNCSV, APPR, Asociaţiei Fermierilor din România, Asociaţiei Forța Fermierilor și Clubului Fermierilor din România, pentru că deciziile și legile importante se iau numai împreună cu acestea. Repet, nu se poate altfel.
OLT-ALERT.RO: Domnule deputat, sunteți și om politic, așa că vă propun să dicutăm și pe această latură. România are acum o stabilitate politică dată de consensul principalelor partide, PSD și PNL, la care a achiesat și UDMR și, când este nevoie, vine și sprijin din partea minorităților. Au fost trecute legi importante în acești ani și stabilitatea aceasta politică își spune cuvântul și în contextul internațional tulbure generat de războiul din Ucraina. Vom avea rotativa la guvernare, la timp? Există contre pe acest subiect și foarte multe speculații.
Florin Barbu: Rotativa va exista, nu e de discutat acest lucru, pentru că el a fost discutat din capul locului, iar președinții PSD și PNL sunt oameni de cuvânt. În primul rând, de această înțelegere are nevoie țara. Deci, nici nu se pune problema unei crize politice acum. Înclin să cred că guvernul condus de Marcel Ciolacu va fi chiar mai bun decât cel de acum, ținând cont de multele măsuri, cu precădere în plan social, care au venit din tabăra social-democrată. Au fost măsuri care au calmat crizele economice și sociale, care au rezolvat probleme stringente în societate.
OLT-ALERT.RO: Dacă e atâta bună înțelegere între PNL și PSD, putem vorbi și de o colaborare la alegerile din 2024?
Florin Barbu: Este foarte devreme să vorbim despre asta acum. Situația internațională este foarte tulbure, după cum ați spus și dumneavoastră, nu știm cum vor evolua lucrurile. Tot ce știm e că, acum, consensul politic funcționează foarte bine în România și asta e tot ce contează. Ca să exprim, totuși, și o idee despre perspectiva politică a României, eu cred că este cazul și timpul ca țara să aibă un președinte social-democrat.
OLT-ALERT.RO: Aveți o funcție în PSD Olt, reveniți regulat în județ pentru a ține audiențe, pentru a vorbi cu oamenii, luați pulsul locului. Cum se mișcă din punct de vedere al dezvoltării Oltul?
Florin Barbu: Sunt membru al celei mai puternice organizații județene a Partidului Social Democrat și sunt mândru de lucrul acesta. La alegerile interne de anul trecut, colegii au avut încredere în mine să mă propună pentru funcția de trezorier și pentru asta le mulțumesc, cu precădere domnului președinte Marius Oprescu, cu care lucrez exemplar pentru ca județul să primească ceea merită, adică investiții. Iar investiții, slavă domnului, avem, sunt zeci de contracte de finanțare semnate pe PNRR și pe Programul național „Anghel Saligny” și fenomenul continuă cu semnarea altora și altora. Toate aceste investiții, fie că vorbim de canal și apă, de gaze sau de infrastructura rutieră, vor avea efecte și asta nu peste foarte mult timp. Oamenii ne-au acordat votul lor masiv, și asta de fiecare dată, la fiecare rând de alegeri, și noi trebuie să facem tot ceea ce trebuie, tot ceea ce ține de noi, să nu le înșelăm așteptările, să aducem investiții în județ care să le schimbe lor în bine viața, fie că vorbim de locuri de muncă, fie că ne referim la confort sub toate aspectele lui, alimentare cu apă, canalizare, sisteme de alimentare cu gaze naturale, fie că vorbim de programe de sprijin în agricultură sau în alte ramuri ale economiei și așa mai departe. Trebuie să le fim aproape și să le facem o viață mai bună.