Cine este femeia de pe bancnota de 10 lei. Milioane de români o văd zilnic, dar puțini știu cum se numea

Bancnota de 10 lei trece zilnic prin mâinile a milioane de români. Mulți au văzut locuința țărănească ce apare pe hârtia veche de 500 de ani, însă puțini știu povestea ei și a femeii misterioase care l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu.

Femeia care l-a inspirat pe pictorul Nicolae Grigorescu, cel care se și află pe bancnota de 10 lei, era o țărăncuță, al cărei chip emana doar căldură, și se numea Rodica.

Femeia misterioasă a servit drept model pentru 3 dintre tablourile celebre ale lui Nicolae Grigorescu: Rodica, Rodica la pârâu și Primăvara. În toate acestea, pictorul a înfățișat-o drept o femeie de la țară, simplă, cu părul lung, îmbrăcată în straie tradiționale. Rodica este țărăncuța care apare pe bancnota de 10 lei, alături de casa tradițională de la Muzeul Astra din Sibiu, scrie Cancan.ro.

Cine stabilește personalitățile de pe bancnote

Banca Naţională a României, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie, este instituția care stabilește ce personalități istorice ar trebui să fie imprimate pe bancnotele românilor.

„Pe bancnota de 10 lei cu Nicolae Grigorescu apare şi ‘Rodica’, un tablou care aparține Băncii Naționale şi se află în sala de consiliu. Aici, spre exemplu, putem fi acuzați de subiectivism, dar e ceva firesc. Nu poți să faci atlasul personalităților din România pe bancnote (…) Banca Naţională are şi menirea de a promova istoria, cultura şi civilizaţia României”, explica Mugur Şteţ, fostul purtător de cuvânt al BNR, acum multă vreme, pentru Adevărul.ro.

Sursa: b1tv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here