Cât plătește ALRO Slatina pentru gazele folosite și unde ajung, de fapt, banii. Este vorba de milioane de lei pe lună/ DOCUMENT

ALRO Slatina plătește facturi de milioane de lei pe lună pentru gazele naturale utilizate, iar banii ajung, într-un final, în conturi dintr-un paradis fiscal. 

De fapt, banii ajung la companii controlate din umbră de oligarhul rus Vitaly Machitski, cel care, în decembrie 2021, fiind informat despre faptul că Rusia urma să invadeze Ucraina, și-ar fi „vândut” pachetul majoritar de acțiuni pe care îl deținea la ALRO, astfel încât asupra companiei din Slatina să nu se răsfrângă rigorile sancțiunilor aplicate Rusiei de Uniunea Europeană după izbucnirea războiului.

De fapt, compania care a preluat acțiunile ALRO, Vimetco PLC, cu sediul în Nicosia, Cipru, este controlată tot de oligarhul rus, ca și firma de la care ALRO cumpără gazele naturale, Imex Oil Limited Nicosia, cu sucursală la București, via Conef Gaz SRL. În administrarea ambelor companii este implicat Vitalie Lisagor, un cetățean din Republica Moldova, angajat în grupul lui Machitski în 2006, conform riseproject.ro.

Imex Oil Limited este un intermediar de gaze agreat de Gazprom, deținută de statul rus. Sucursala din România a fost înființată în 2020. Cu doar șase angajați, aceasta a înregistrat, în 2021 și 2022, profituri nete în valoare totală de 517.559.132 de lei.

Imex Oil Limited exportă gaze în România prin Conef Gaz SRL, printre beneficiarii căreia se numără Olga Volokhova, care apare, în aceeași calitate, și la Conef Energy SRL (un alt jucător pe piața gazelor controlat de Machitski și acționar majoritar al Conef Gaz SRL), dar și la ALRO.

Olga Volokhova este combinată în afaceri cu Vitaly Machitski. Amândoi au devenit cetățeni israelieni și au creat împreună o suveică de tip offshore prin intermediul căreia își ascund afacerile comune pe mai multe continente, potrivit riseproject.ro.

În lunile mai și iunie, ALRO a cumpărat de la Conef Gaz SRL gaze în valoare de 14.739.820 de lei, potrivit unui raport curent al companiei din Slatina. Banii ajung în cele din urmă la Imex Oil Limited, în contul căreia Conef Gaz SRL emite facturi.

Volumul tranzacțiilor între ALRO și Conef Gaz SRL în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2023 a fost de aproape 150 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here