Vouchere noi pentru românii care stau la casă. Statul îţi dă bani să-şi schimbi soba veche înainte de iarnă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă că ar putea fi iniţiat un program pilot prin care sobele cu eficienţă scăzută, de 20-25%, să fie înlocuite cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, de peste 90%, conform Agerpres.

Într-o dezvăluire recentă, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat un program pilot ambițios care ar putea aduce beneficii semnificative românilor în ceea ce privește încălzirea locuințelor lor. Noul proiect se concentrează pe înlocuirea sobelor cu eficiență scăzută, cuprinse între 20% și 25%, cu sobe mult mai eficiente din punct de vedere energetic.

Una dintre caracteristicile cheie ale acestui program este acordarea de vouchere de către stat pentru a facilita înlocuirea sobelor vechi cu variante noi și eficiente din punct de vedere energetic. Ministrul Mediului a explicat că discuțiile în acest sens au fost purtate cu colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu, iar programul pilot este în curs de pregătire.

„Am discutat cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă”, a spus ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului Fechet, „asta va însemna nu doar un mediu mai curat în acele comunităţi, dar va însemna şi o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficienţă de 20% şi alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puţin, având surse de încălzire de înaltă eficienţă”, a adăugat acesta.

Acest demers are un impact semnificativ asupra mediului, deoarece sobele cu eficiență redusă ard cantități semnificative de lemn și provoacă poluarea aerului. În schimb, sobele de înaltă eficiență energetica vor reduce considerabil emisiile de gaze cu efect de seră și vor contribui la un mediu mai curat în comunitățile afectate.

Pe lângă beneficiile ecologice evidente, acest program va reduce și presiunea asupra fondului forestier. Cu sobele de înaltă eficiență, va fi necesară o cantitate mult mai mică de lemn pentru a asigura încălzirea locuințelor, contribuind astfel la conservarea resurselor naturale.

Programul „Vouchere pentru sobe 2023” promite să aducă schimbări semnificative în ceea ce privește încălzirea locuințelor din România. Prin înlocuirea sobelor ineficiente cu variante ecologice și eficiente energetic, acesta nu doar va crea un mediu mai curat, dar va și reduce presiunea asupra resurselor forestiere. Un pas important pentru un viitor mai sustenabil.

Potrivit datelor Ministerului Energiei, din totalul gospodăriilor din România care sunt efectiv locuite – estimat la 7,5 milioane – cele mai multe se încălzesc cu lemne. Ar fi vorba de aproximativ 3,5 milioane de locuințe, în principal în mediul rural. Alte 2,5 milioane se încălzesc cu gaze naturale, fie în centrale de apartament, fie în sobe.

Mai mult de 80% dintre românii din mediul rural se încălzesc cu lemne, dar și în urban există sobe în multe gospodării, chiar și în Capitală. ”Bucureştiul este printre puţinele capitale sau poate singura unde încă există încălzire rezidenţială cu lemne de foc, exact aşa cum se întâmpla la 1700. În acelaşi fel se încălzesc o parte din locuitorii municipiului Bucureşti şi din zonele limitrofe”, afirma fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna. Altfel spus, soba este principala soluție de încălzire a locuinței în România – chiar dacă nu există date care să ne arate câte dintre aceste sobe sunt moderne. Știm însă că 17% din totalul energiei consumate în România este reprezentat de lemne de foc. Potrivit celor mai recente date INS, în 2021 lemnul pentru foc a depășit 6,4 milioane de metri cubi – o scădere, totuși, față de anul 2000, când erau 7,6 milioane mc. Acest volum reprezintă peste o treime din lemnul tăiat oficial.

Sursa: romaniatv.net

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here