Guvernul Ciolacu a aprobat, în ședința de vineri, mai multe proiecte-hotărâri de guvern și memorandumuri prin care a suplimentat bugetele unor ministere și altor instituții.
Este vorba despre ministerul Sănătăţii, al Educaţiei, al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, al Transporturilor şi Infrastructurii, ministerul Afacerilor Interne, al Afacerilor Externe, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Secretariatul General al Guvernului, SRR, Camera Deputaţilor, DNA şi SRI, informează Agerpres, care citează o informare a Guvernului PSD – PNL.
Ministerele care primesc bani în plus
De exemplu, Ministerul de Interne a primit în plus 960 de milioane de lei, din care 395 milioane va fi folosită pentru plata unor drepturi de natură salarială, iar 565 milioane pentru plata unor drepturi de natură socială. Spre comparație, pentru „proceduri de achiziţii” au fost alocate doar 41,6 milioane lei.
Ministerul Educaţiei a primit 184 milioane de lei pentru plata majorată a salariilor personalului din învăţământul preuniversitar.
Iar Ministerul Sănătăţii a primit 200 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor pe care le au spitalele cu paturile.
De asemenea, a fost suplimentat bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNSUASS) cu 500 de milioane de lei pentru asigurarea derulării programelor de sănătate, a decontării medicamentelor compensate, a materialelor sanitare, şi alte 168,331 milioane lei, bani necesari pentru asigurarea plăţii influenţelor financiare determinate de creşterile salariale şi de drepturile salariale acordate personalului din unităţile sanitare publice.
Ministerul Transporturilor a primit și el 381,5 milioane de lei din care: 218,5 milioane de lei credite bugetare destinate finanţării proiectelor din domeniul transporturilor derulate de beneficiarii Programului Operaţional Infrastructura Mare, 81,5 milioane de lei credite de angajament şi 81,5 milioane de lei credite bugetare pentru finanţarea proiectelor din cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei.
Totodată, pentru acoperirea nevoilor instituţionale şi a sprijinului financiar acordat cultelor religioase, a fost suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, cu suma de 333,3 milioane lei.
În cazul SRI a fost aprobată suplimentarea limitei de credite de angajament cu 5 milioane de lei pentru achiziţionarea de active fixe necorporale, licenţe şi software, precum şi a tehnicii specifice pentru executarea misiunilor SRI. De asemenea, a fost aprobată suma de 6,25 milioane de lei, credite de angajament şi credite bugetare, destinată achitării drepturilor salariale ale personalului din reţeaua sanitară proprie.
Camera Deputaților a primit și ea în plus 26 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de personal, iar DNA – 800.000 lei credite de angajament pentru același scop.
Ministrul Adrian Câciu: Rectificarea bugetară nu poate veni pozitivă
Aceste decizii au fost luat în condițiile în care România are mari probleme cu bugetul de stat, deficitul prognozat pentru finele acestui an fiind mult peste ținta de 4,4% asumată de Guvern.
Lipsa banilor e motivul pentru care vara aceasta nici nu a mai avut loc obișnuita rectificare bugetară. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a și declarat că „majoritatea autorităților locale, inclusiv orașele mici, sunt blocate în acest moment” pentru că nu s-a făcut rectificarea.
La rândul său, Adrian Câciu (PSD), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a afirmat că Guvernul intenționează să facă o rectificare bugetară până la finalul anului, dar aceasta nu poate fi decât negativă.
Amintim în acest context și o declarație a premierului Marcel Ciolacu, președintele PSD, care la începutul lunii trecute afirma că din octombrie fiecare ministru va veni în Guvern cu propuneri privind reorganizarea ministerelor: „ Numai aşa putem duce reforma până la capăt. Nu va exista nicio amânare!”.
Sursa: b1tv.ro