Noua lege aduce echitatea între pensionari și va consolida principiul contributivității.
Afirmația îi aparține deputatului PSD de Olt Marius Iancu, care mai spune că legea, adoptată ieri în Camera Deputaților, for decizional, este sustenabilă, conform experților Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România.
„Proiectul a fost realizat împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege este sustenabilă și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România!
Acum am scăpat de acel prag de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile care ar fi condus la înghețarea pensiilor până în 2070.
Înțelegerea cu reprezentanții Comisiei a fost ca lege să fie adoptată de Parlament până pe 20 noiembrie și să conțină un mecanism predictibil de majorare anuală a pensiilor.
Astfel, pensia se majorează în fiecare an, la 1 ianuarie, cu 100% din rata medie a inflației, plus 50% din creșterea reală a salariului mediu.
Deși au existat foarte multe critici, impactul real al recalculării pensiilor este suportabil, adică e sustenabil”, a scris, marți, pe pagina sa de socializare, parlamentarul social-democrat.
Pensionarii consumă în medie circa 90% din veniturile din pensie. Deci, 90% din creșterile de pensii vor merge în consum și vor genera suplimentar TVA, impozit pe profit și alte taxe, susține deputatul PSD.
Reprezentanții Comisiei Europene au avizat favorabil proiectul de lege și rezultă că noile reglementări sunt sustenabile pe termen mediu și lung, îndeplinind și jalonul din PNRR, mai precizează Marius Iancu.