Sute de mii de români riscă să piardă bani dacă li se măreşte salariul. Cum este posibil

Legislaţia în domeniul salarial din România este din ce în ce mai încâlcită şi greu de înţeles pentru cetăţenii de rând, iar un exemplu în acest sens îl constituie ordonanţa care stabileşte salariul minim la 24 de luni, dar care, completată de „ordonanţa trenuleţ”, face ca mulţi români să piardă bani din salariu.

Astfel, prin OUG 130/2021 a apărut salariul minim pentru 24 de luni (2 ani), dar în 2024 (prin OUG trenuleț 115/2023) s-a continuat cu facilitatea celor 200 de lei netaxați la salariul minim.

Astfel, dacă se mărește salariul cu 10 lei, pentru că antreprenorii vor trebui să dea mai mult ca să respecte OUG 130/2021, angajații vor lua mai puțin în mână, deoarece acei 200 lei vor fi taxați.

Prin urmare, la un salariu brut de 3.300 lei, un angajat ia 2.079 lei în mână. Dacă se mărește salariul la 3.310 lei, va lua 2.000 de lei, deci cu 79 lei mai puțin, potrivit Hotnews.

Inspecția Muncii a venit săptămâna trecută cu o informare, pe pagina de Facebook, prin care le reamintește firmelor să respecte legislația cu privire la salariul minim pentru 24 de luni. Cu alte cuvinte, s-ar traduce în scăderea salariilor.

Ar fi afectați, tot dacă ne uităm pe datele instituției: 406.293 de salariați.

„Majorarea nivelului salariului de bază se va negocia cu fiecare salariat care îndeplinește condiția de vechime, iar rezultatul se va concretiza prin încheierea unui act adițional semnat de ambele părți, având în vedere că un contract individual de muncă poate fi modificat doar în baza prevederilor legale sau prin acordul părţilor. Pentru ducerea la îndeplinire a acestor prevederi legale, angajatorii vor avea în vedere nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin act normativ”, mai transmite Inspecția Muncii.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here