Consilierii locali ai Balșului au adoptat, vineri, proiectul de buget pentru anul în curs, ședința desfășurându-se live, pe pagina de Facebook a primăriei.
Potrivit proiectului de hotărâre inițiat de primarul Cătălin Rotea și aprobat de consilieri, bugetul propus pentru 2024 cuprinde venituri totale e aproape 48 de milioane de lei și cheltuieli peste 46 de milioane de lei.
Bugetul este format din inpozite și taxe locale de 12.265.000 de lei, cote și sume defalcate din impozitul pe venit de 13.017.000 lei, sume defalcate din TVA de 15.716.000 lei, subvenții de la bugetul de stat de 5.086.000 lei, la care se adaugă un excedent bugetar din 2023 de 1.807.747,29 lei.
Cheltuielile pe anul în curs, în sumă totală de 46.086.000 lei, vor fi următoarele: 15.287.000 lei – cheltuieli de personal, 14.875.000 lei – bunuri și servicii, 1.287.000 lei – dobânzi, 10.000 lei – fond de rezervă, 255.000 lei – transferuri, 6.124.000 – asistență socială, 441.000 – alte cheltuieli, 216.000 lei, pentru proiecte de finanțare cu fonduri externe nerambursabile, 6.362.000 lei – cheltuieli de capital și 1.227.000 lei – rambursări de credite.
Prezent la ședință, primarul Cătălin Rotea a prezentat prioritățile orașului pentru 2024.
„Lucrări în curs de execuție:
Pe Compania de Apă, unde noi avem cofinanțare, deci nu pe bugetul local – rețelele de alimentare cu apă pe străzile Cuza Vodă și Mâinești vor deveni operaționale în acest an, iar în două săptămâni vor începe lucrările de extindere a rețelei de apă și canal pe strada Luncii.
Pe buget propriu:
Continuăm lucrările de canalizare pe Corbeni-Româna, iar după ce se vor finaliza vom merge pe restul străzilor din Vârtina care nu au fost prinse în proiectul Companiei de Apă, deci pe toate străzile laterale.
Continuăm lucrările de canalizare în orașul vechi, adică Popa Șapcă, Cuza Vodă, strada Viilor.
După ce vom face branșamentele la canalizare pe strada 1 Decembrie, vom face trotuare pe această stradă și vom asfalta. La fel, vom reabilita trotuarele pe strada Frații Buzești.
Vom finaliza Esplanada de la Casa Tineretului, toată zona din fața primăriei, vom finaliza cele 48 de apartamente, locuințe sociale, care se construiesc vizavi de Monument, continuăm lucrările la Centrul de Primire Urgențe, vom finaliza Centrul Multifuncțional, parcul de la Balta Gării, vom finaliza Bazinul de înot care este pe CNI (Compania Națională e Investiții – n.r.), și suntem în curs de finalizare a licitației de dotare cu mobilier și IT a tuturor școlilor din orașul Balș.
Apoi, în acest an vom începe extinderea rețelei de apă și canalizare în Spineni, gazele la Corbeni și la Româna.
Pe buget local, vom reabilita parcul de la Gengea, vom începe în vară modernizarea Parcului Central pe fonduri europene.
În acest buget punem și baza asfaltărilor care sunt absolut necesare și avem studiul de fezabilitate pentru asfaltări, iar primele străzi care vor fi asfaltate sunt Crizantemelor, Tudor Vladimirescu, 1 Decembrie, Nufărului și Ion Creangă, urmând să continuăm cu restul de străzi, pe măsură ce bugetul ne va permite.
Până la 1 aprilie vom depune pe fonduri europene sistematizarea tuturor zonelor de blocuri în spatele blocurilor, ceea ce înseamnă trotuare, spații verzi, locuri de joacă; suntem în licitație cu anveloparea blocurilor 6, 7, 8, și 9, cele de lângă primărie, și vom începe lucrările în acest an, iar pentru toate celelalte asociații de proprietari, conform ghidurilor care au apărut recent acum o lună, am trimis notificări pentru a strânge semnături, pentru că acolo unde sunt asociații de proprietari, fără acordul acestora este imposibil să depui proiecte pentru anvelopare.
Suntem în licitație pentru a construi 30 de apartamente pentru tineri pe strada Cireșului, iar din bugetul local vom reabilita băile de la blocul G6, cel de locuințe sociale.
Demarăm studiului de fezabilitate pentru modernizarea străzilor din orașul vechi, în martie începem construcția unei școli/grădinițe noi la Româna, în martie reabilităm școala și grădinița de la Vârtina.
Compania Națională de Investiții a demarat licitația pentru construcția unei creșe noi, avem depus proiectul pentru anveloparea primăriei, avem un proiect de montare a 100 de camere video în oraș, care va fi licitat luna viitoare, și tot pe Compania Națională de Investiții vor începe lucrările pentru Sala de Sport în spatele parcului, lângă Bazinul de înot.
De asemenea, am alocat suma de 300.000 de lei pentru montarea a cinci, șase locuri de joacă, și chiar îi încurajez pe locuitorii orașului Balș să-mi scrie pe rețeaua de socializare, pe Facebook, unde și-ar dori să fie montate acestea; noi avem o idee, dar sunt mai multe zone unde lipsesc aceste locuri de joacă.
Ceea ce este cel mai important este faptul că toate lucrările vor fi finalizate și dincolo de aducerea la starea inițială, acolo unde lucrările de apă și canal sau gaze au afectat serios carosabilul, și aducerea la starea inițială nu este una satisfăcătoare, pentru că de multe ori terasamentul cade, pe toate aceste străzi vom veni cu un covor nou de asfalt sau cu asfaltare, inclusiv balast și două straturi de asfalt, în funcție de studiile și expertizele tehnice care vor reieși”, a prezentat primarul orașului.
Edilul a ținut să mulțumească tuturor celor are își plătesc taxele și impozitele la bugetul local, acestea dublându-se față de anul 2022.
„Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor din oraș care sunt responsabili și care își plătesc taxele și impozitele, pentru că, fără ceea ce ne dă guvernul prin Legea Bugetului, cote din impozitul pe venit, cote din TVA sau din Fondul de Rezervă, o sursă importantă pentru bugetul local au devenit taxele și impozitele locale, veniturile proprii.
Taxele și impozitele nu au crescut deloc, din 2020 până în prezent, ele au fost doar actualizate în fiecare an cu rata inflației, așa cum se în fiecare localitate din această țară – anul acesta cu 13,8%.
Ca să înțelegeți cât de importantă este contribuția bălșenilor la acest buget trebuie să vă spun că taxele și impozitele locale în 2020 au fost 59 de miliarde de lei vechi, iar în 2023 au fost 123 de miliarde de lei vechi. Deci, în trei ani de zile, contribuția locală aproape s-a dublat, iar acești bani sunt esențiali pentru dezvoltarea orașului”, a mai spus Cătălin Rotea.