Declarația Unică 2024. Care este termenul limită și cine sunt românii care trebuie să o depună la ANAF

Declarația Unică 2024 este obligatorie pentru toate veniturile provenite din activități independente, precum și pentru veniturile provenite din chirii bursă, dobânzi, dividente sau tranzacții cu criptomonede.

Declarația Unică 2024. Termenul limită de depunere

Termenul de depunere al declarației unice este 25 mai.

Pentru începutul activității sau obținerea anumitor venituri

Contribuabilii care încep o activitate în cursul anului fiscal sau obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut până atunci obligația depunerii Declarației Unice trebuie să o depună în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sau încheierii contractului între părți.

Pentru declararea veniturilor și stabilirea impozitului anual

Declarația trebuie depusă până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-au realizat veniturile. Acest lucru este necesar pentru declararea venitului realizat și stabilirea/definitivarea impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale.

Pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit

Declarația trebuie depusă până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an fiscal pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza în fiecare an fiscal, precum și pentru declararea și stabilirea contribuțiilor sociale datorate.

Pentru exercitarea opțiunii privind destinația unei sume pentru susținerea entităților nonprofit

Pentru a destina o sumă reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat către entități nonprofit sau unități de cult, declarația trebuie depusă până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Termenul de depunere pentru fiecare situație poate varia, iar neîndeplinirea acestora poate atrage sancțiuni.

Declarația Unică trebuie să fie completată și depusă de către persoanele fizice care, în cursul anului fiscal, au obținut venituri sau pierderi atât în România, cât și în străinătate și care sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale conform legii fiscale.

Declarațai Unică trebuie depusă și de către următoarele categorii de contribuabili:

a) Profesioniștii, cum ar fi persoanele reglementate conform Codului Civil și cei care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe și care au beneficiat de anumite indemnizații conform legislației în contextul pandemiei.

b) Persoanele fizice care nu au obținut venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

c) Persoanele fizice conform unor prevederi specifice legate de stabilirea bazei anuale de calcul al contribuțiilor sociale și de sănătate, în cazul utilizării unui alt nivel al salariului minim brut pe țară decât cel prevăzut de lege.

Formularul 212 privind declarația unică se completează până la data de 25 mai și se adresează persoanelor care obțin venituri, altele decât cele din salarii.

Conform acestei declarații, se va sabili impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul precedent și impozitul estimat și contribuțiile sociale estimate pentru anul în curs.

Aceasta este obligatorie pentru persoanele care au realizat sau vor realiza venituri din activități independente precum PFA, PFI, II, dar și dividende și alte surse precum contracte de drepturi de autor, chirii, investiții, criptomoneda, etc, a căror valoare depășește valoarea unui salariu minim brut.

Formularul nu trebuie depus de către cei care obțin venituri din salarii, venituri cu reținere la sursă, pensii și persoanele care dețin contracte de drepturi de autor a căror valoare nu depășește valoarea unui salariu minim brut.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.