Poate fi amendat un șofer când circulă pe interzis în parcarea privată ce aparține unui magazin? Regulile de circulație sunt foarte clare, atunci când e vorba de un drum public, dar mulți devin confuzi atunci când e vorba de parcarea privată care aparține unui magazin.
Unii șoferi sunt de părere că regulile rutiere obligatorii pe drumurile publice nu se aplică și în parcarea privată a unui magazin.
Greșit! Legea stabilește că atât parcările private, cât și drumurile de acces destinate clienților sunt tot zone publice. Prin urmare, acestea sunt asimilate drumurilor publice, deci se supun întocmai regulamentului rutier în vigoare, conform Promotor.ro.
În concluzie, mare atenție, șoferi! Atunci când circulați pe interzis în parcarea unui magazin puteți fi amendați!
Și în cazul în care administratorul parcării a închis, de exemplu, o porțiune de drum, iar conducătorul auto nu respectă această interdicție, poate rămâne fără permis de conducere timp de 60 de zile.
Codul Rutier impune numeroase reguli de circulație pe drumurile publice și stabilește care sunt sancțiunile pentru cei care le încalcă.
Șoferii pot primi avertisment, pot primi amendă de cel puțin 330 de lei și pot rămâne chiar fără permis. În cazul în care fapta e încadrată la categoria infracțiune, pot ajunge la închisoare.
Ce sancțiuni și amenzi se dau pentru încălcarea legii rutiere
În cazul în care agentul constatator consideră că șoferul nu a comis o abatere gravă, poate da un avertisment.
Dacă încălcarea legii este una mai importantă, Codul Rutier prevede 5 clase de sancțiuni. Astfel, polițistul poate aplica între 2 și 100 de puncte de amendă.
Clasele de sancțiuni și amendă sunt:
- clasa I: 2 – 3 puncte de amendă;
- clasa a II-a: 4 – 5 puncte de amendă;
- clasa a III-a: 6 – 8 puncte de amendă;
- clasa a IV-a: 9 – 20 puncte de amendă;
- clasa a V-a: 21 – 100 puncte-amendă.
Amintim că punctul de amendă se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie și reprezintă 5% din valoarea acestuia.
Sursa: b1tv.ro