ITM Olt a descoperit sute de încălcări ale drepturilor angajaților de către angajatori. Amenzi de zeci de mii de lei

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au efectuat, luna trecută, 165 controale, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate 210 deficiențe, pentru care au fost dispus măsuri de remediere. Cele mai frecvente nereguli au fost neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic.

Pentru cele mai grave au fost aplicate 83 de sancțiuni, din care 79 de avertismente și patru amenzi în valoare totală de 55.000 lei.

Tot luna trecută, inspectorii de muncă au identificat două persoane care desfășurau muncă nedeclarată. Ambele persoane lucrau pentru un angajator din localitatea Vlădila, cu obiect activitate depozit de lemne, căruia i-a fost aplicată o amendă în valoare de 40.000 lei.

De asemenea, în cursul lunii trecute, ITM Olt i-au fost comunicate șase evenimente, soldate cu șase persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here