În scopul prevenirii apariţiei îmbolnăvirilor la om în urma consumului de alimente în perioada Sărbătorilor de iarnă, precum şi în scopul prevenirii răspândirii pestei porcine africane, inspectorii sanitari veterinari din Olt au intensificat controalele în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală destinate consumului uman.
Astfel, în perioada 1 – 11 decembrie, inspectorii din cadrul DSVSA Olt au efectuat 72 de controale, urmărind modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.
Au fost depistate mai multe nereguli, fiind aplicate 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 192.400 lei, la unități de tip supermarket.
Printre neconformitățile constatate s-au numărat depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, stare de igienă necorespunzătoare în spațiile de depozitare, neîntreținerea spațiilor și echipamentelor, manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor de igienă și lipsa probelor prelevate în cadrul programului de autocontrol.