Șefele unei case județene de asigurări de sănătate, trimise în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită

Fosta șefă a Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureș, Carmen Eleonora Prodan, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, alături de șefa Direcției relații contractuale din cadrul aceleiași instituții, Camelia Rodica Stretea, pentru luare de mită.

În judecată au mai fost trimise două persoane, pentru dare de mită. Acestea și șefa de la Relații contractuale și-au recunoscut faptele.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut faptul că, în perioada martie – decembrie 2023, cele două șefe ale CAS Maramureș ar fi primit de la mai multe persoane (oameni de afaceri și manageri de spitale) sume de bani cuprinse între 5.000 de lei și 300 de lei, precum și alte foloase necuvenite, pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare la încheierea și derularea în bune condiții a unor contracte încheiate de diferite societăți comerciale și unități sanitare cu instituția pe care o conduceau.

„În urma cercetărilor efectuate în prezenta cauză, ar fi reieșit faptul că la nivelul furnizorilor de servicii medicale și îngrijiri la domiciliu aflați în relații contractuale cu C.A.S. Maramureș există o reală preocupare de gratificare a inculpatelor Prodan Carmen Eleonora și Stretea Camelia Rodica în virtutea faptului că astfel s-ar păstra bunăvoința acestora pentru a obține ajutor, consultanță, preîntâmpinarea problemelor sau rezolvarea lor imediată.

Din această cauză, unii dintre reprezentanții furnizorilor de servicii medicale și îngrijiri la domiciliu ar fi ajuns să dezvolte, de-a lungul timpului, relații extrem de apropiate cu directorul general și directorul relații contractuale al C.A.S. Maramureș.

Astfel, inculpatele Prodan Carmen Eleonora și Stretea Camelia Rodica ar fi oferit reprezentanților respectivi consultanță și îndrumare în derularea relațiilor contractuale, ar fi acordat atenție sporită situației acestora, ar fi oferit sfaturi cu privire la întocmirea documentației, ar fi oferit informații privind posibilitatea depășirii valorii de contract și ar fi oferit sprijin în rezolvarea problemelor, iar în schimb, ar fi beneficiat de diferite foloase necuvenite oferite de furnizori, de la produse alimentare și produse cosmetice, la sume de bani”, se arată într-un comunicat dat publicității de Direcția Națională Anticorupție.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani și asupra unor bijuterii ce aparțin inculpatei Carmen Eleonora Prodan.

În prezența avocaților, trei inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, dar Tribunalul Maramureș a admis doar două dintre ele.

Astfel, Camelia Rodica Stretea a fost primit pedeapsa de 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendare, iar inculpatul S.R.F. a fost condamnat la 1 și 6 luni închisoare cu suspendare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.