Primarul Slatinei, liberalul Mario De Mezzo, vrea ca instituția pe care o conduce să achiziționeze clădirea fostului magazin Oltul din centrul orașului.
Propunerea de achiziție face parte din proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului-reședință de județ pentru anul 2025, supus aprobării în ședința ordinară de joi a consiliului local.
Întrebat care este utilitatea acestei achiziții, primarul Mario de Mezzo nu a știut ce să răspundă, lăsând să se înțeleagă faptul că i se va găsi, ulterior achiziției, o utilitate.
Proprietarii vor să-l vândă. Având în vedere că este o clădire simbol pentru un municipiul Slatina, cred că este corect să se întoarcă în patrimoniul municipiului Slatina. Oferta pe care proprietarii au făcut-o municipalității este de 2,4 milioane de euro. Sper să aprobăm o comisie care să intre în negocieri cu proprietarii. Estimarea mea este că putem să obținem magazinul Oltul înapoi, în patrimoniul municipiului Slatina, pentru aproximativ două milioane de euro. Ce înseamnă două milioane de euro, că poate pentru unii e mult, poate pentru unii e puțin, sunt 4500 m², suprafață utilă.
Aproape două milioane de euro – acuma, că o fi 1.900.000 de euro, că o fi 2.100.000 de euro, achiziționăm pentru oraș magazinul Oltul. Ce facem acolo va decide tot Consiliul Local. Eu cred că este un obiectiv valoros pentru oraș, cred că ar fi important să se întoarcă în patrimoniul orașului și cred, de asemenea – de asta am și venit cu propunerea aceasta de comisie, ca totul să fie transparent – negocierea să se facă împreună cu consilierii locali, evaluarea să se facă împreună cu consilierii locali, să fie toată lumea implicată. Putem să facem orice vrea Consiliul Local acolo, de la creșă la grădiniță, la școli, poate să fie un sediu de-al primăriei, de exemplu, unde se concentrăm toate instituțiile primăriei, să nu mai fie Starea Civilă unde este, să nu mai fie DASIP-ul unde este, să nu mai fie LOCTRANS-ul unde este, să nu mai fie primăria unde este și așa mai departe.
Utilitatea clădirii cred că este de necontestat pentru municipalitate. Un consiliu local și o primărie cu viziune pentru oraș găsesc utilitate unei astfel de clădiri. Prețul pe care cred că îl putem achita pentru această clădire este unul extraordinar de bun. Din punctul meu de vedere, mai spun o dată, sunt peste 4500 m², suprafață utilă utilă – atenție”, a spus primarul Slatinei.
În explicațiile date, așa cum se observă în citatul de mai sus, edilul a spus că vrea să implice legislativul local în negociere. Atrăgându-i-se atenția că nu este legal un asemenea demers din partea consiliului local, edilul a întors-o, cum s-ar spune, din pix.
„Comisia nu negociază, nu. Ați înțeles greșit. Comisia nu negociază prețul, comisia este implicată în proces, stabilirea evaluatorului, verificarea dacă evaluarea este corect făcută, este implicată în procesul de negociere cu proprietarul tocmai pentru a fi transparent ca să nu veniți dumneavoastră, consilierii locali, nu dumneavoastră personal, și să spuneți: primarul a făcut și a dres. Nu, primarul, împreună cu consilierii. Eu nu mă pot gândi la un mod mai transparent de a lua o decizie și de a implica pe cei din Consiliul Local decât în felul acesta. Vă mulțumesc”, a reliefat Mario De Mezzo.
În ședința de joi, primarul Slatinei nu s-a putut abține să nu-i jignească, direct sau indirect, pe unii dintre consilierii locali. Pe unul dintre ei l-a apostrofat că nu cunoaște gramatică, în condițiile în care el însuși a făcut gafe la acest capitol.
„Motivul pentru care doresc această comisie este tocmai pentru a intra într-o negociere corectă, transparentă, în care dumneavoastră, dacă vreți, sau orice alt coleg de-ai dumneavoastră, va fi parte din echipă, va vedea felul în care se întâmplă negocierile”, a subliniat primarul Slatinei.
Exprimându-și suspiciunea față de o asemenea achiziție, consilierii PSD s-au abținut de la vot. Proiectul de hotărâre a fost adoptat, totuși, cu 11 voturi pentru.
Grupul italian Imobiliare Grande Distribuzione (IGD), unul dintre cei mai importanți jucători din real estate, deține 14 centre comerciale și o clădire de birouri pe piața locală, portofoliu evaluat la peste 163 milioane euro. Unul dintre aceste centre este fostul magazin Oltul, scos la vânzare de proprietar, la fel ca toate celelalte centre pe care le deține în România. Vânzarea potențială a centrelor comerciale Winmarkt a fost inclusă în planul de afaceri al IGD pentru perioada 2022-2024.
IGD a preluat centrele comerciale Winmarkt în 2008, în parteneriat cu compania Inpartner Investitori & Partner Immobiliari, pentru 182,5 milioane de euro, de la fondurile de investiții Ivington Interprises Limited și Broadhurst Investments Limited, reprezentate în România de Andrei Siminel. Ulterior, în 2010, grupul italian a devenit acționar unic al rețelei, prin achiziția acțiunilor deținute de compania Inpartner Investitori & Partner Immobiliari, pentru 21 milioane euro, scrie presa națională.