Referendumul privind modificarea denumirii județului în Olt-Romanați, la loc comanda

Anunțatul referendum pentru modificarea denumirii judeţului Olt în Olt-Romanaţi, care ar fi trebuit organizat în data de 15 octombrie, nu va mai avea loc. Asta nu înseamnă că inițiatorii proiectului și autoritățile județului au renunțat la idee, la mijloc fiind vorba doar de o amânare, astfel ca respectiva consultare a populației să aibă loc în aceeași zi în care va fi organizat și referendumul ațional pentru redefinirea noțiunii de familie.

Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a declarat că organizarea celor două refendumuri în aceeași zi îi scutește pe cetățeni de un drum în plus la secțiile de votare.

„Marţea viitoare vom convoca o şedinţă extraordinară a Consiliului Județean în care vom supune la vot eliminarea datei de 15 octombrie, atunci când ar fi trebuit să fie organizat referendumul la nivel de județ, astfel încât să stabilim o nouă dată, după ce vom avea calendarul naţional pentru celălalt referendum, cel privind redefinirea noțiunii de familie. Ar fi mai greu pentru cetățeni să fie chemați la două referendumuri în decurs de doar o lună și jumătate, două. Este vorba, pe de altă parte, şi de reducerea cheltuielilor”, a spus Marius Oprescu.

În ședința ordinară de luna trecută, consilierii județeni au aprobat, cu majoritate de voturi, un proiect de hotărâre privind consultarea cetățenilor, prin referendum, în legătură cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt.

Potrivit Legii Referendumului, consultarea populației poate fi validată dacă la urme se va prezenta cel puțin 30% din populația cu drept de vot și dacă cel puțin 51% dintre cetățeni vor spune fi de acord ca județul să se numească Olt-Romanați.

Referendumul ce va fi organizat pe acest subiect va fi validat prin lege de Parlamentul României, actul normativ urmând să cuprindă precizarea pe care autoritățile locale au făcut-o din capul locului, aceea că, dacă proiectul va avea acordul majorității populației, cetățenii nu vor suporta nici un cost cu schimbarea documentelor care țin de identitate.

Adăugarea substantivului propriu Romanați la actuala denumire a județului este un vechi deziderat al populației din sudul județului, care până în 1950 făcea parte din fostul județ Romanați. Conștienți că reînființarea fostului județ este, practic, imposibilă acum, oamenii din acea zonă, cu precădere cei luminați, oameni de cultură, oameni de afaceri, profesori, politicieni etc., cred că se impune o reparație istorică și morală la nivel simbolic a ceea se s-a petrecut în urmă cu 77 de ani, când autoritățile comuniste au desființat, prin reforma administrativă din 6 septembrie 1950, Romanațiul.

1 COMENTARIU

  1. Referendumul nu va mai avea loc pt. ca nu era dorit nici de locuitorii romanateni.Era altceva daca se reinfiinta judetul Romanati cu resedinta la Caracal sau la Craiova si Doljul la Calafat.Asa, nimeni nu doreste sa stea pe la cozi sa schimbe placutele de la masini in OR din OT.Apoi, actele de la firme trebuie sa-si treaca noile antete, ale institutiilor publice asemenea.Nu mai vorbim de placutele ce denumesc localitati si institutii publice.Costuri pt. stat si privati, avantaje 0 pt. cetateni.Nu ne incalzeste cu nimic adaugarea in coada judetului si Romanati ca reparatie istorica.E prea costisitoare reparatia asta istorica.Gaselnita asta cu amanarea pana la referendumul pt.redefinirea noțiunii de familie este o renuntare eleganta la idee, dat fiindca Johannis nu va accepta niciodata sa cheme poporul sa se pronunte intr-un astfel de referendum care ar incalca drepturile persoanelor LGBT si ne-ar mai pune si Uniunea Europeana si USA in cap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here