Grosbi Impex SRL, rai pentru evazionişti

Angajaţii SC Grosbi Impex SRL de la Slatina, unde marele distribuitor de băuturi alcoolice şi răcoritoare deţine un punct de lucru au găsit un procedeu simplu şi eficace prin care să se descarce cu marfa vândută clienţilor care nu vor documente fiscale: eliberează documentele pe numele lor sau pe cele ale altor persoane care nu au nimic de-a face cu marfa.

Procedeul este practicat de la căţel până la purcel, adică atât de agenţii de vânzări angajaţi cu contract individual de muncă, cât şi de şeful punctului de lucru, Gheorghe Pricoliciu.

În ziua de 17 septembrie 2013, acesta a „cumpărat” de la firma al cărei salariat este marfă în valoare totală de 3.436,4 lei. O dovedesc chitanţele cu numerele 0644089 (valoare – 996,17 lei, c/v factură nr. 522.600), 0644090 (1.377,43 lei, c/v factură 522.566), 0644091 (118,44 lei, c/v factură 522.569), 0644092 (944,36 lei, c/v factură 522.572). Două zile mai târziu, „cumpără” alte produse alcoolice şi manevra se repetă în 22 octombrie 2013. În total, marfă de 4.357,87 lei cumpărată doar pe parcursul a trei zile – şi nu băgăm mâna în foc că n-ar exista şi alte documente fiscale. Iar marfa cumpărată nu se găseşte în locuinţa celui care conduce punctul de lucru. A spus-o chiar el. Gheorghe Pricoliciu a recunoscut cu subiect şi predicat că el însuşi ia pe numele său facturi şi chitanţe pentru marfa care ajunge la terţi, declarând însă că în astfel de cazuri marfa nu ar ajunge la clienţi ce deţin magazine sau baruri, ci la persoane fizice pe care le ajută să ia produse mai ieftine pentru diverse evenimente în familie, precum o nuntă sau un botez.

„Veniţi dumneavoastră şi spuneţi că aveţi nuntă şi că vreţi să luaţi de la noi vin, că ne cunoaştem, că nu pot să dau la oricine. Vine şi ia omul 50 de baxuri de vin. Eu pot să îi vând ca şi client, dar în schimb îmi apar 15.000 de clienţi în calculator, că toţi furnizorii vor să le facturez în fiecare lună din ce în ce mai mulţi clienţi. Vin luna asta cinci, şase care au nuntă, luna viitoare vin alţii şi mie îmi creşte numărul de clienţi. Aşa, fac factură pe numele meu. Omul vine, îmi lasă banii, ştiţi, şi gata”, ne explica, în urmă cu peste o săptămână, Gheorghe Pricoliciu.

Ar fi greu de crezut că în 17 septembrie 2013, o zi de miercuri, atâtea persoane s-au năpustit la cumpărat alcool pe mâna fiscală a domnului Pricoliciu pentru nunţi şi botezuri.
Chiar dacă ar fi să îi dăm crezare, ceea ce face domnia-sa seamănă mai degrabă a comerţ ilicit decât a binefacere pentru unii dintre clienţii apropiaţi. Este, însă, mai mult decât atât.

Unde-i marfa nu-s documentele. Sau invers

Ceea ce face şeful punctului de lucru fac şi subordonaţii săi. Pe astfel de chitanţe figurează numele mai multor agenţi. Un nume care apare, de asemenea, pe mai multe chitanţe este Păun Mariana Rozalia. Persoană fizică domiciliată în comuna Rotunda, femeia nu a lucrat niciodată la firma cu sediul central în Dolj şi, după toate probabilităţile, numele ei este folosit doar pentru descărcarea contabilă a unor cantităţi de mărfuri. În data de 24 iulie 2013, aceasta ar fi cumpărat de la SC Grosbi Impex SRL marfă în valoare totală de 2.136,01 lei, sumă pentru care firma nu a eliberat, cum era normal la o singură tranzacţie, o singură factură, ci nu mai puţin de patru facturi.

Numele femeii figurează şi în multe dintre centralizatoarele de devize şi facturi ale agenţilor de vânzări de la Grosbi Impex SRL. De pildă, dacă vreo instituţie de control ar lua la bani mărunţi firma, ar fi interesant de văzut dacă marfa pentru care numita Păun Mariana Rozalia din Rotunda a plătit 683,78 lei nu cumva a ajuns, de fapt, la Stoica Figi SNC din localitatea Priseaca, sau dacă marfa pentru care firma a eliberat factura 517526/26.06.2013 pe numele aceleiaşi Păun Mariana Rozalia nu a ajuns cumva la SC Total Agro Serv SRL. Sau dacă marfa pentru care Grosbi Impex SRL a eliberat aceleiaşi Păun Mariana alte două facturi în iunie 2013, una de 558,33 lei, cealaltă de 881,79 lei, a ajuns la aceasta acasă.

Ar fi, de asemenea, bine de văzut de ce la punctul de lucru din Slatina al firmei s-a eliberat, tot în luna iunie, un aviz de însoţire a mărfii pentru bunuri în valoare totală de numai 2,60 lei pentru Activ Impex SRL din Optaşi Măgura, un altul de aceeaşi valoare pentru Adroma SRL Slatina şi tot aşa pentru Adry * Papy Cool SRL Piteşti, Albertina SRL, Ali * Cat Jeri SRL Slatina, Ali Viget SRL Optaşi Măgura, Ancora AKT SRL Optaşi Măgura, Ancris Top SRL, Andrevera SRL Vineţi (Spineni), AS Manager Consulting SRL Piteşti şi lista este lungă, printre denumiri de societăţi comerciale figurând şi nume de persoane fizice.

Şmecherii cu bere

În aria de activităţi comerciale desfăşurate de firma doljeană prin punctul de lucru de la Slatina intră şi interesul pentru vânzarea mărfurilor pe care Grosbi Impex SRL nu ar avea dreptul să le distribuie, potrivit unei surse din interiorul firmei. Este vorba de marca unei beri pentru care societatea comercială nu ar deţine un contract cu producătorul pentru distribuire. Şi totuşi, în data de 13 februarie 2013, Grosbi Impex a distribuit, prin agentul Popescu Răzvan, peste 2,8 tone de astfel de bere, cantitate ajunsă în depozitele a două firme din Corabia; facturile au fost însă eliberate pe numele unei persoane fizice.

„Lucrul acesta nu se făcea, pentru că firma a vândut marfa unui producător concurent celor cu care Grosbi are contracte de distribuţie”, spune sursa citată.

În firmă se vorbeşte că, aflând despre aceste tranzacţii, reprezentantul unuia dintre producătorii de bere concurenţi celui căruia Grosbi Impex îi face astfel de servicii a sosit la Slatina pentru a verifica veridicitatea tranzacţiilor. Din senin, însă, în acea zi computerele punctului de lucru nu au funcţionat din cauza unei pene de curent, aşa că oaspetele nedorit a plecat cu asigurarea că distribuitorul său n-ar face niciodată aşa ceva.

Să mai spunem că, în temeiul unei sesizări, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a demarat cercetări asupra lui Gheorghe Pricoliciu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here