Grosbi Impex SRL generează evaziune fiscală în Olt

SC Grosbi Impex SRL, unul dintre distribuitorii de top din sudul ţării în domeniul comerţului cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun, este acuzată că generează evaziune fiscală în judeţul Olt prin punctul de lucru pe care îl deţine la Slatina. Aflat în conflict cu societatea, unul dintre angajaţii acesteia s-a hotărât să facă dezvăluiri despre modalitatea prin care firma ar induce săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală la nivelul mai multor clienţi. 

Costel Dobre din Slatina, angajat din 2009 la SC Grosbi Impex SRL pe postul de şofer livrator, susţine că reprezentanţii punctului de lucru ar livra mai multor clienţi, de regulă firme mici, marfă fără documente care să producă efecte fiscale finale. Mărturia angajatului firmei este un soi de autodenunţ, pentru că el însuşi livra marfa clienţilor.

Uite avizul, nu e avizul

Potrivit şoferului Costel Dobre, marfa către toţi clienţii pleacă din depozitul distribuitorului cu documente de însoţire. Asta doar ca marfa să fie protejată de eventuale controale pe traseu, pentru că, în majoritatea cazurilor, bunurile sunt livrate doar pe baza unui bonuleţ care cuprinde suma încasată de cel care le livrează. Avizul de însoţire, care ar trebui să rămână la client şi în baza căruia trebuie tăiate factură şi chitanţă, rămâne la angajatul firmei care livrează marfa şi se întoarce apoi la agentul de vânzări. Care este şpilul acestei practici?

„Clientul care primeşte marfa nu se încarcă în contabilitate cu ea, aşa că face evaziune. Pe avizul de însoţire a mărfii se găseşte specificaţia «Urmează factura», factură care în foarte multe cazuri nu ajunge niciodată la client, deşi acesta a făcut plata. Eu am făcut de multe ori astfel de încasări la livrare. La câteva zile cei de la Grosbi cer aceste avize de la şoferii care au livrat marfa şi le distrug”, declară şoferul de la Grosbi Impex SRL.

El mai spune că aceste avize de însoţire ar fi acoperite ulterior cu facturi eliberate pe numele altor persoane juridice sau fizice, manevră prin care distribuitorul se descarcă cu marfa livrată clienţilor care nu primesc factură. În aceste condiţii, beneficiarii distribuitorului nu plătesc statului taxele pe marfa primită şi vândută, iar Grosbi Impex SRL îşi păstrează clienţii.

Exemple

Mai multe dintre centralizatoarele de facturi şi devize eliberate de agenţii de vânzări ai SC Grosbi Impex SRL conţin, la rubrica „Încasări”, însemnări cu pixul ale agenţilor care ar indica clienţi de la care s-au încasat sume de bani. În dreptul acestor însemnări figurează numere de avize de însoţire eliberate pe numele altor persoane fizice sau juridice decât cele de la care s-ar fi încasat bani.

Situaţia se repetă şi în cazul facturilor. Întrebat despre aceste ciudăţenii contabile, şeful punctului de lucru din Slatina al firmei, Gheorghe Pricoliciu, a spus că acele centralizatoare conţin, de fapt, nişte evidenţe pe care agenţii le ţin asupra clienţilor lor.

„Sunt nişte targheturi pe care agenţii trebuie să le facă. Acuma, că iau factură pe numele meu, o iau, dar asta în cazul unor persoane fizice, dacă iau factura pe numele meu marfa nu ajunge într-un magazin, ci la o persoană fizică”, a spus Pricoliciu.

Declaraţia sa nu este însă deloc convingătoare, atâta vreme cât pe centralizatoarele în cauză există numere de avize eliberate, numere de facturi şi sume de bani încasate.

O altă ciudăţenie o reprezintă valorile extrem de mici pentru care se eliberează avize de însoţire a mărfii. Să ilustrăm. Într-un centralizator emis în data de 26 iunie 2013 şi care aparţine agentului de vânzări Alexandru Iulian Cătănoiu apar ca emise 36 de avize de însoţire către diverse firme şi persoane fizice.

Ceea ce bate la ochi este faptul că 24 dintre aceste avize conţin sume derizorii, fiecare câte 2,60 lei, cu tot cu TVA. Or, este imposibil să se elibereze un document de însoţire a mărfii doar pentru o sticlă de bere, de exemplu. În schimb, la rubrica „Încasări” este trecut cu pixul numele unei firme din Coloneşti.

Şefu’, intermediar între firmă şi clienţi

Pe unele dintre aceste centralizatoare apare ca client şi numele punctului de lucru din Slatina al SC Grosbi Impex SRL. De altfel, omul a recunoscut că intermediază afaceri cu unele persoane fizice, prieteni şi cunoscuţi.

„Veniţi dumneavoastră şi spuneţi că aveţi nuntă şi că vreţi să luaţi de la noi vin, că ne cunoaştem, că nu pot să dau la oricine. Vine şi ia omul 50 de baxuri de vin. Eu pot să îi vând ca şi client, dar în schimb îmi apar 15.000 de clienţi în calculator, că toţi furnizorii vor să le facturez în fiecare lună din ce în ce mai mulţi clienţi. Vin luna asta cinci, şase care au nuntă, luna viitoare vin alţii şi mie îmi creşte numărul de clienţi. Aşa, fac factură pe numele meu. Omul vine, îmi lasă banii, ştiţi, şi gata”, ne-a explicat Gheorghe Pricoliciu.

Cine se află în spatele firmei

SC Grosbi Impex SRL a fost înfiinţată în 1994, de-a lungul timpului având mai mulţi acţionari. Din 2005, unicul asociat al firmei este Cosmin Lăpăduş, care din 2008 pune societatea pe profit, înregistrând succese financiare substanţiale de la un an la altul. În 2008, sediul social al societăţii este mutat de la Craiova în localitatea doljeană Cârcea, iar capitalul social al firmei este majorat de peste 10 ori, cu 2,2 miliarde de lei vechi, bani proveniţi din profit. În 2010 capitalul este din nou majorat cu un miliard de lei vechi.

De altfel, anul trecut SC Grosbi Impex SRL a înregistrat o cifră de afaceri de peste 43 de milioane de lei şi un profit net de peste 800.000 de lei, societatea fiind unul dintre cei mai importanţi distribuitori de băutură alcoolică şi răcoritoare din sudul ţării. În aceste condiţii, este greu de înţeles de ce instituţiile cu activităţi de control trec extrem de rar pe la punctul de lucru din Slatina. Cel puţin aşa spune angajatul Dobre, care a fost băgat în preaviz după ce omul le-a spus şefilor verde-n faţă că el refuză să mai facă manevre pe traseu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here