Manevre marca Marsilva Com SRL. Afacerea „Oraşul Nou”

Patronul SC Marsilva Com SRL Slatina, cunoscutul om de afaceri Marian Florescu, este suspectat că ar fi câştigat licitaţia privind reabilitarea şi modernizarea cartierului „Oraşul Nou” din Balş folosind documente false. Proiectul, finanţat din fonduri europene, din bugetul de stat şi din bugetul local al beneficiarului, are o valoare de peste 20 de milioane de lei, din care peste 10 milioane de lei au fost împărţiţi de Marsilva cu alte două firme cu care s-a asociat pentru câştigarea licitaţiei: SC Condor Păduraru SRL şi SC Bebe Trans Rom SRL.

Licitaţia privind atribuirea contractului de lucrări a fost câştigată anul trecut de asocierea SC Marsilva Com SRL, SC Condor Păduraru SRL (firmă ce aparţine omului de afaceri Ion Viorel Păduraru) şi SC Bebe Trans Rom SRL (controlată de afaceristul Alexandru Manea), căreia i s-a atribuit contractul de lucrări nr. 6210/31.05.2012, în valoare 9.856.957 de lei. Curios este dosarul cu documentaţia cerută de lege depus de patronul Marsilva, în componenţa căruia au fost strecurate câteva documente extrem de dubioase prin care constructorul slătinean a convins comisia de evaluare a ofertelor că are experienţă similară în domeniul lucrărilor scoase la licitaţie. Este vorba de un contract de lucrări privind execuţia mai multor fântâni arteziene pe care Marsilva Com SRL le-ar fi realizat într-o localitate din Italia, ca subantreprenor. Noi am luat-o pe urmele acestui obiectiv şi, într-adevăr, l-am găsit realizat, numai că nu de Florescu de la Marsilva.

Lucrări-fantomă

La licitaţia de la Balş Marian Florescu a închis gura legii cu un teanc de documente potrivit cărora la obiectivul din Italia firma sa ar fi amenajat spaţii verzi şi locuri de joacă, ar fi montat mobilier urban şi mai multe fântâni arteziene cu un jet, trei, cinci şi nouă jeturi – adică exact genul de lucrări pentru care a câştigat lucrările din oraşul de pe malul Olteţului. Obiectivul la realizarea căruia Marsilva ar fi avut partea sa de contribuţie este de fapt un parc tematic, denumit „Monferrato Story Parc”, construit de firma italiană Giustiniana SRL, în localitatea Ovada, Alessandria, regiunea Piemonte, Italia, în urmă cu vreo cinci ani, în baza unui contract semnat cu primăria localităţii, pentru suma de 1.430.139,96 de euro.

Ca să dovedească faptul că firma sa are experienţă similară în genul de lucrări aflate acum în execuţie în Balş, Florescu a depus la dosar varianta tradusă a contractului nr. 902 încheiat la 10 iulie 2008 cu Giustiniana SRL, procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 1876/15.12.2009 şi o caldă recomandare din partea antreprenorului italian. Problema veridicităţii documentelor, în posesia cărora am intrat şi noi, a fost pusă însă sub semnul întrebării de la prima vedere de specialiştii în achiziţii publice cărora ne-am adresat. În primul rând, traducerile după originale seamănă cu formularele prevăzute de legislaţia românească, deşi ele au fost încheiate în Italia sub puterea legilor acestei ţări. În cel de-al doilea rând, Primăria Ovada, beneficiarul lucrărilor, nu ştie nimic de firma lui Florescu din România. Cel puţin aşa reiese din răspunsul oficial pe care autorităţile italiene l-au dat cererii noastre în această chestiune. În cel de-al treilea rând, patronul firmei italiene, Francesco Valerio Pastorino, a ales să păstreze tăcerea la aceeaşi întrebare. Şi, în ultimul rând, cei câţiva muncitori cu state vechi la Marsilva cu care redactorii au stat de vorbă nu îşi amintesc să fi lucrat niciodată în Italia.

Năravuri şi succese

Marsilva Com SRL a şi dispărut ca denumire după ce a câştigat licitaţia de la Balş, astfel că încasările aferente lucrărilor se fac pe noul nume al firmei, SC Business New Era Creativ SRL. Se pare că manevra ar avea legătură cu datoriile pe care Marsilva/ Business New Era Creativ SRL le înregistrează către mai mulţi agenţi economici care au cerut în instanţă falimentul firmei. Odată cu schimbarea denumirii, Florescu a cerut el însuşi instanţei de judecată deschiderea procedurii de faliment.

Pe fondul acestor manevre dubioase, firma lui Florescu îşi umflă conturile cu încă 1,7 milioane de lei puşi la bătaie de Primăria Balş prin suplimentarea lucrărilor din cartierul „Oraşul Nou”. Noul contract, în valoare de 1.699.583 de lei (fără TVA), a fost atribuit firmei cu nume nou sub numărul 5303 în data de 14 iunie 2013, în urma unei licitaţii (aţi ghicit) cu un singur ofertant.

Toate aceste „succese” în istoricul economic al firmei vin în contextul în care nu demult Primăria Izvoarele l-a reclamat pe Florescu că cere sume exorbitante pe lucrări neduse la capăt, deşi ele trebuiau finalizate în urmă cu câţiva ani. Un asemenea nărav este vechi la Marian Florescu. În urmă cu vreo nouă ani el tăia facturi de miliarde de lei vechi pentru lucrări efectuate doar pe hârtie în contul Primăriei Slatina.

Acestea fiind zise, poate că este vremea ca organele abilitate să ia un pic la bani mărunţi Marsilva/ Business New Era Creativ SRL şi altfel decât o fac unele instituţii în cadrul unor controale de rutină. De pildă, ar putea verifica, printre altele, cam câţi muncitori a trimis Florescu în Italia în 2008 şi încasările societăţii sale pe lucrările efectuate acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here