A murit artistul popular Nicolae M. Nica (FOTO)

Meşterul popular Nicolae M. Nica, sculptor şi fondator al muzeului sătesc de la Chilia-Făgeţelu, a trecut, marţi, 8 iulie, în lumea celor drepţi, la vârsta de 97 de ani. 

Costel MIREA

Nicolae M. Nica lasă în urmă mai multe valori care îi vor asigura numelui său rezistenţa în timp: un muzeu sătesc la Chilia – Făgeţelu, devenit între timp secţie a Muzeului Judeţean Olt, numeroase lucrări de artă în lemn expuse în instituţia muzeală, o nesfârşită dragoste pentru cultură, de largă respiraţie în cadrul acesteia fiind istoria neamului românesc.

Născut la 7 februarie 1917 la Chilia – Făgeţelu, Nicolae M. Nica este încorporat în 1939 pentru satisfacerea stagiului militar. În 1940 este mobilizat pentru participarea la cel de-al doilea război mondial. La 24 noiembrie 1943, cu ocazia luptelor de la Melitopol a fost declarat dispărut de război. El, însă, căzuse prizonier la ruşi.
La 25 mai 1948 a fost eliberat din prizonierat şi a revenit în ţară. Între 1959-1962 a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Piteşti, specializarea sculptură. După 1965 s-a dedicat activităţii de cercetare şi colecţionare a unor vestigii istorice din satul natal, fiind cel care a înfiinţat, la 1 iunie 1979, Muzeul Sătesc din Chilia, contribuind în mod direct la salvarea patrimoniului istoric şi etnografic din nordul judeţului Olt.

În perioada 1994-2003 şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Muzeului Judeţean Olt, îndeplinind funcţia de custode al filialei de la Chilia-Făgeţelu.

Nicolae M. Nica s-a remarcat în timp ca un creator popular de artă extrem de talentat pe zona sculpturii pe teme folclorice. A participat de-a lungul vieţii la numeroase manifestări cultural-artistice (expoziţii personale, de grup, simpozioane, colocvii, târguri ale meşterilor populari etc.) judeţene, naţionale şi internaţionale, de fiecare dată reprezentând cu onoare judeţul Olt. Premiile obţinute, originalitatea şi valoarea creaţiei sale artistice au determinat alegerea sa ca membru de onoare al Academiei de Arte Tradiţionale „Astra” din Sibiu. Pasiunea pentru desluşirea tainelor meşteşugului lemnului l-au situat întotdeauna în atenţia mass-mediei, numeroase documentare de televiziune imortalizând pentru posteritate existenţa sa ca personalitate inconfundabilă a meleagurilor oltene.

Nicolae M. Nica a înfiinţat şi o fundaţie culturală care îi poartă numele, organism ce s-a preocupat de înfiinţarea unei biblioteci şcolare şi de organizarea unor cursuri de arte şi meserii (sculptură în lemn, ţesut-cusut) pentru tineri, în comuna Făgeţelu, judeţul Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here