PNL Olt pierde un mandat de consilier județean în favoarea PC. Liberalii se vor plânge instanței de contencios-administrativ

Liberalii din Olt au pierdut, joi, un post de consilier județean după ce fostul președinte al PNL Slatina, Dănuț Codan, a renunțat la calitatea de ales în legislativul județului o dată cu demisia din partid. Locul acestuia a fost ocupat, joi, de conservatorul Mihai Turcitu, reprezentant al PC Olt. Conducerea PNL Olt a anunțat, tot joi, că va ataca hotărârea CJ la instanța de contencios-administrativ. Totodată, locul de consilier județean rămas liber prin demisia social-democratului Silviu Neacșu, actualul prefect al Oltului, a fost preluat de liderul sindical Constantin Popescu, membru al PSD.

Costel MIREA

Ședința ordinară de joi a Consiliului Județean (CJ) Olt a ieșit din tipare prin supărarea fățișă a liberalilor cu mandate în legislativul județului pentru că au pierdut un post de consilier județean din cele cinci care au revenit PNL după alegerile locale din 2012. Locul demisionarului Dănuț Codan, care a renunțat voluntar la funcția de președinte al PNL Slatina și la calitatea de membru al partidului, prin urmare și la mandatul de consilier județean, a fost ocupat, printr-un proiect de hotărâre adoptat joi în plenul CJ, de conservatorul Mihai Turcitu, fiind următorul supleant pe listele electorale ale USL. Împotriva actului normativ au votat cei patru consilieri ai PNL, dar și vicepreședintele CJ, Ioan Ciugulea, fost președinte al PNL Olt. Ei au invocat nelegalitatea acestui act, susținând că pe documentul de propunere nu se regăsesc toate semnăturile liderilor județeni ale celor trei partide care au format Uniunea Social Liberală, lipsind cea a președintelui PNL Olt, Gigel Știrbu. În cadrul aceluiași temei, liberalii au votat și împotriva înlocuirii social-democratului Silviu Neacșu, care a demisionat pentru a ocupa funcția de prefect al județului, cu un alt membru al PSD, Constantin Popescu, lider sindical la SC Alro SA și fost consilier local al Slatinei din partea aceluiași partid. O mică mână de ajutor liberalii au primit-o de la cei trei reprezentanți ai PP-DD prezenți în sală, care s-au abținut în ambele cazuri, însă majoritatea a dictat, astfel că proiectul de hotărâre a fost adoptat.

La instanță

Imediat după ședința CJ, liberalii au organizat și o conferință de presă în cadrul căreia liderul PNL Olt, deputatul Gigel Știrbu și consilierul județean Ion Moisescu, președintele PNL Scornicești, au criticat modul în care un conservator a ajuns să mandatul de ales care îi revenise PNL, susţinând că organizaţia liberală a propus o altă persoană pentru preluarea mandatului, respectiv pe fostul democrat-liberal Cinel Barbu. Mai mult, cei doi au anunțat că vor ataca la instanța de contencios-administrativ actul normativ adoptat joi.

„Conform legilor în vigoare, orice consilier judeţean care a candidat pe lista unui partid, a unei alianţe politice, a unei alianţe electorale, trebuie să aibă un mandat dat de către organizaţia politică respectivă sau de către uniunea respectivă. Întocmai cum, atunci când listele electorale au fost depuse la Tribunalul Olt, erau semnate de către preşedinţii celor trei partide politice care compuneau Uniunea Social Liberală, întocmai cum s-a întâmplat şi cu ceilalţi consilieri judeţeni, şi astăzi aceste două proiecte ar fi trebuit să aibă în spate aceste mandate semnate de preşedinţii care au compus sau care compun încă – pentru că protocolul nu este denunţat – Uniunea Social Liberală. La baza acestei validări trebuia să stea un mandat semnat de cei trei preşedinţi judeţeni ai partidelor care au compus USL. Am discutat cu avocaţi şi ne-au spus că vom avea câştig de cauză. Sunt numeroase cazurile care au fost atacate în instanță și au câștigat cei care au atacat”, a declarat deputatul Știrbu.

Liderul PNL Olt chiar se gândește să facă o plângere penală în acest caz pentru fals în înscrisuri publice, o decizie urmând să fie luată după ce conducerea organizației va consulta mai mulți avocați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here