Expoziţie de icoane la Sala „Artis” din Slatina, dedicată regretatului critic de artă Florin Rogneanu

O inedită expoziţie de icoane pe lemn şi tapiserii cu teme religioasă a fost deschisă, marţi, la Sala „Artis” din Slatina a Muzeului Judeţean Olt, sub semnăturile Viorelei şi Vintilă Mihăescu, doi artişti bucureşteni extrem de cunoscuţi în ţară, dar mai ales peste hotare. Cei doi au dedicat expoziţia memoriei regretatului critic de artă craiovean Florin Rogneanu.

Costel MIREA

Despre taina care însoţeşte munca la o icoană, despre realizarea şi importanţa icoanelor a vorbit, în deschiderea evenimentului, directorul instituţiei-gazdă, Laurenţiu Guţică. Cei doi soţi artişti au explicat, la rândul lor, ce trăiri au atunci când derulează lucrul la icoană şi mai ales ce stare de „străini” faţă de operă îi traversează după ce icoana şi-a ocupat locul ei în biserică.

„Merg la slujbă, la biserică şi sărut, laolaltă cu ceilalţi oameni, icoanele pe care le-am făcut eu şi totuşi nu am sentimentul că eu le-am făcut. După ce icoanele mele sunt puse în biserică am o detaşare totală, ca şi cum nu le-am realizat eu. De altfel, icoanele nu se semnează de autor, pentru că autorul nu are nici un merit în realizarea lor. El a primit har de la Dumnezeu, preia icoana şi o perpetuează”, a spus publicului prezent la vernisaj Vintilă Mihăescu.

Organizarea acestei expoziţii coincide cu olimpiadele naţionale de arte vizuale şi religie care au loc în această săptămână la Slatina, astfel că lucrările expuse vor fi vizitate de sute de elevi veniţi din toată ţara.

Cei doi soţi au în palmaresul lor artistic mai multe premii, lucrări ale lor regăsindu-se în lăcaşuri sfinte din România şi în mănăstiri franciscane din Italia. Ei au avut expoziţii personale şi au participat la expoziţii de grup în mai multe oraşe din ţară şi străinătate.

Expoziţia deschisă marţi la Slatina a fost dedicată de cei doi autori regretatului critic de artă craiovean Florin Rogneanu, stins din viaţă în noiembrie 2013 şi cu care artiştii puseseră la cale organizarea acestei expoziţii la Slatina şi Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here