Gigi Becali solicită să poată merge la muncă şi la biserică fără însoţitor, dar şi să aibă telefon mobil

Omul de afaceri Gigi Becali, încercerat la Penitenciarul Poarta Albă, a fost adus, joi, la Judecătoria Medgidia, care a luat în discuţie o solicitare depusă de acesta de a putea merge la muncă şi la biserică fără supraveghetor şi de a avea telefon mobil, instanţa rămânând în pronunţare.

Potrivit avocatului lui Gigi Becali, Bogdan Vlad, omul de afaceri a solicitat să poată merge la muncă, la Academia „Gheorghe Hagi”, şi la slujbele de la o biserică din afara unităţii de detenţie fără însoţitor, precum şi să poată avea telefon mobil.

„Domnul Becali a depus o contestaţie în legătură cu unele drepturi ce îi sunt conferite prin lege şi care derivă din regimul deschis de executare a pedepsei, respectiv dreptul de a se deplasa la muncă în exteriorul penitenciarului, fără supraveghere, în mod individual, dreptul de a deţine şi folosi telefonul mobil şi dreptul de a participa la activităţi cu caracter religios, în mod individual, fără supraveghere, în afara penitenciarului. (…) La Secţia exterioară de la Valu lui Traian nu există biserică şi chiar dacă ar exista, pentru cei care execută în regim deschis legea conferă dreptul de a merge la slujbe în exteriorul penitenciarului”, a declarat Bogdan Vlad, care a precizat că Gigi Becali merge la muncă la Academia lui Gheorghe Hagi de la Ovidiu, dar însoţit de un agent de pază, „deşi se poate deplasa singur”.

Avocatul Bogdan Vlad a mai spus că Becali a făcut iniţial o solicitare în acest sens către conducerea unităţii de detenţie, care i-a fost însă respinsă, apoi a făcut o plângere la judecătorul delegat din penitenciar, care a fost de asemenea respinsă, iar ulterior a depus o plângere în instanţă.

Becali a declarat, joi, în faţa magistraţilor, că Arhiepiscopia Tomisului poate să-i pună la dispoziţie o maşină care duminica să-l ducă la slujbe şi apoi să îl aducă înapoi la Penitenciatul Poarta Albă.

Judecătoria Medgidia a rămas în pronunţare, urmând să ia o decizie săptămâna viitoare.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş, a confirmat acest lucru, menţionând că lui Becali i-a fost dat un acord de principiu, în funcţie de hotărârea instanţei.

„Dânsul a formulat o cerere, prin avocaţi, ca, în cazul în care penitenciarul nu-i poate pune la dispoziţie un mijloc de transport, Arhiepiscopia să-i poată asigura o maşină care să-l transporte, duminica, la slujbă la biserică şi apoi să-l ducă înapoi la penitenciar. Solicitarea i-a fost aprobată de principiu, în funcţie de ce va decide instanţa în cazul său”, a precizat Călin Gavrilaş.

Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza” şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.

Finanţatorul FC Steaua execută pedeapsa în regim deschis.

El a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.

Instanţa a respins şi cererea de întrerupere a pedepsei lui Becali pe motiv că acesta ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală la coloană.

De asemenea, magistraţii i-au respins şi cererea ca pedeapsa să îi fie redusă cu şase luni, în condiţiile în care condamnarea dată în dosarul „Valiza” nu mai este incriminată de noul Cod Penal.

La jumătatea lunii mai, Becali a beneficiat de o permisie de 24 de ore.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here