Greu la deal cu dosarul în care e cercetat penal afaceristul Ion Mînzat. Surse: patronul de la Algrup scapă cu amendă administrativă

Demarate la începutul anului trecut, în urma unor acțiuni la care au participat mai multe instituții de control ale statului, cercetările Poliției în cazul firmei de pază și protecție SC Algrup Securitas Guard SRL, controlată de omul de afaceri Ion Mînzat, bat pasul pe loc de peste un an, deşi infracţiunile de care este acuzat patronul grupului de firme Algrup au fost limpezi ca bună ziua: munca la negru şi evaziune fiscală. Surse din rândul instituţiilor implicate ne-au lămurit: se caută soluţii pentru ca dosarul să fie finalizat cu o amendă administrativă de 1000 lei.

Costel MIREA

Deși a crezut că dă un nou suflu Poliției Olt, comisarul șef Mihai Pruteanu n-a făcut decât să sporească acțiunile de stradă ale Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt, în timp ce dosarele grele în care au fost demarate cercetări pentru săvârșirea unor infracțiuni grave rămân, pe mai departe, sub straturi de praf. Vorbim cu precădere de dosarele în care sunt cercetate figuri cunoscute la nivel local. Una dintre aceste persoane este tăticul grupului de firme Ion Mînzat, care anul trecut, probabil la un semnal înalt, a fost „călcat” de mai multe instituţii de control, printre care Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, Garda Financiară şi Poliţia. Deşi cu întârziere, pentru că obiceiul lui Mînzat de a folosi munca la negru, inclusiv la obiective pentru care avea contracte de pază cu instituţii publice, era arhicunoscută, controlul de anul trecut s-a lăsat cu un dosar penal în care administratorul firmei a intrat în cercetări pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale şi, evident, pentru evaziune fiscală. Şi, la peste un an distanţă de la demararea cercetărilor, dosarul se află încă în lucru la Serviciul pentru Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Olt. „Dosarul la care faceţi referire se află încă în lucru la Serviciul pentru Investigarea Fraudelor. Atât pot să vă spun”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, comisarul şef Claudia Radu.

Surse din cadrul instituţiilor implicate în controlul de anul trecut au declarat pentru Olt Alert că pentru infracţiunile săvârşite, omul de afaceri slătinean va scăpa doar cu o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei.

Imperiul Algrup

Până în urmă cu doi ani, Ion Mînzat a prestat servicii de pază pe firma SC Algrup Pază şi şi Protecţie SRL. În 2011, el radiază această firmă şi trece totul, deci şi problemele cu legea, pe SC Federal Pază şi Protecţie SRL, înfiinţată în 2009. Firma a înfiinţat-o cu mâna sa dreaptă în afaceri, Elena Ionică, căreia îi revenea 5% din acţiuni. Ulterior, Mînzat a cesionat partea sa de acţiuni fiicei sale, care, din motive ascunse, iasă din firmă câteva luni mai târziu, lăsând totul în seama mâinii drepte a patronului. Ulterior, Mînzat îşi reia poziţia de acţionar cu 95% în firmă şi aşa a rămas. El controlează alte 15 firme, fie ca unic acţionar, fie ca asociat sau prin interpuşi. Este vorba de Algrup Rom SRL, Algrup Security Service SRL, Algrup Media SRL, Algrup Trade SRL, Algrup Construct SRL, Algrup Golden SRL, Algrup Servicii Integrate de Securitate SRL, Algrup Aliments SRL, Algrup Force Security SRL, Algrup Securitas Guard SRL, Algrup Sisteme de Securitate SRL, Algrup Legume Fructe SRL, Algrup Premier Construct SRL, Algrup Bio-Natural SRL şi Piscicola Algrup SRL. Tot acest imperiu se bucură de protecţie înaltă din umbră, aşa că Mînzat, fie şi sub cercetare penală, îşi permite să încalce legea pe mai departe, cel puţin în domeniul relaţiilor de muncă. Deşi, după controlul de anul trecut, a încheiat contracte de muncă subordonaţilor, acestea sunt în majoritate pentru un program zilnic de patru ore, deşi angenţii de pază lucrează în schimburi de câte 12 ore pe zi. Iar salariile sunt, şi ele, departe de a-i face fericiţi pe angajaţii firmei, deşi, de pildă, în 2010, SC Federal Pază şi Protecţie SRL înregistra un profit de peste 13 miliarde de lei vechi, iar în 2011 de peste 2,5 miliarde de lei vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here