Tandemul Cristinel Cîrloganu, șeful AJOFM Olt – Silviu Bian, fost președinte al ANOFM (condamnat, anul trecut, la închisoare pentru fapte de corupție) a funcționat perfect cu precădere în favoarea primului, care, după ce șeful său a fost reținut și, ulterior, arestat preventiv, nu s-a sfiit să recunoască public prietenia care îl leagă de acesta.
15 octombrie, 2011. Fostul președinte al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, este reținut, urma unui flagrant, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru luare de mită în formă continuată.
17 octombrie, 2011. Directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) Olt, Cristinel Cîrloganu, își recunoaște public prietenia care îl leagă de șeful său arestat și declară presei locale că el crede în nevinovăția lui Silviu Bian. În data de 23 mai 2012, acesta avea să fie condamnat de Tribunalul București la 9 ani de închisoare. Ce îi lega atât de strâns pe cei doi, încât șeful să își ajute subordonatul să-și păstreze postul de șef al AJOFM Olt cu orice preț în 2009, atunci când celebra Ordonanță 37 a măturat toți șefii instituțiilor publice susținuți de PSD pentru a fi înlocuiți cu apropiații partidului de guvernământ, PDL?
Fente
Imediat după apariția Ordonanței 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătățire a activității administrației publice, care avea să schimbe şefii instituţiilor publice prin modificarea Legii 188/1999 privind statutul funcționarilor publici (în care titulatura de director executiv era înlocuită cu cea de director coordonator), Cristinel Cîrloganu a gândit un plan eficient pentru a fenta ordonanța, cerând preşedintelui de atunci al ANOFM să-l mute pe funcţia de şef al Serviciului Juridic din cadrul AJOFM. Cererea lui Cîrloganu a fost înregistrată la ANOFM în 15 mai 2009, iar solicitarea îi este îndeplinită de Bian prin Ordinul 362 din 22.05.2009, prin care lui Cîrloganu i se modifică raporturile de serviciu prin „mutarea definitivă în funcţia publică de conducere de şef serviciu – Juridic, relaţii cu publicul, control măsuri active, resurse umane şi salarizare – consilier clasa I, grad profesional superior…”. La scurt timp după emiterea ordinului de către amicul său declarat, Cîrloganu este numit, în condiţiile noii Ordonanţe 37, director coordonator al AJOFM Olt, nefiind, prin manevra cererii aprobate de preşedintele ANOFM, victimă „directă și nemijlocită” a actului normativ, cum va invoca mai târziu. Numirea vine la doar trei zile de la ordinul de mutare pe o funcție inferioară, lucru care îndreptățește ideea potrivit căreia la mijloc nu putea fi vorba decât de o făcătură.
La scurtă vreme, ordonanţa avea să fie declarată neconstituţională, lucru care venea în favoarea celor care îşi pierduseră funcţiile de conducere în mod cu adevărat „direct și nemijlocit”, mulţi dintre ei recâștigându-şi-le în instanţă. Şi-a recâştigat-o şi Cristinel Cîrloganu, perorând că „încetarea activităţii mele din funcţia de director executiv a avut loc ca efect direct şi nemijlocit al aplicării OUG 37/2009, declarată ca fiind neconstituţională“. Ca atare, „vă rog să dispuneţi încetarea numirii mele în funcţia de director coordonator şi reluarea activităţii în funcţia de director executiv…”. Asta îi solicita Cîrloganu prietenului său Silviu Bian. Și, prin Ordinul 702/2.09.2010, preşedintele ANOFM îl numeşte în funcţia cerută.
Răspunsuri ocolite
În Ordinul 702/2.09.2010 Silviu Bian invoca, printre altele, sentința unei instanțe judecătorești căreia Cîrloganu s-ar fi adresat împotriva ANOFM pentru anularea ordinului de mutare pe o funcție inferioară pe care el însuși o solicitase cu subiect și predicat, sub semnătură. Și Curtea de Apel Craiova pronunță, la 8 februarie 2010, Sentința 92/2010, prin care este anulat Ordinul Ordinul 362 din 22.05.2009. Recent am solicitat și noi, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, această document judecătoresc, dar purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Craiova nu ni l-a putut furniza, susținând că nu găsește în baza de date a instituției o asemenea sentință. Ne-a putut furniza, în schimb, o altă sentinţă în care instanţa a luat act că reclamantul Cîrloganu renunţă la proces. Ne-am adresat şi ANOFM, solicitând un răspuns care să ne limpezească dacă repunerea lui Cristinel Cîrloganu pe funcția de șef al AJOFM Olt a fost legală sau ilegală. Iar conducerea ANOFM nu a confirmat o atare ilegalitate. Dar nici nu a infirmat-o. Iată răspunsul care ocolește obiectul solicitării noastre: „Prin Ordinul președintelui ANOFM nr. 702/02.09.2010, domnul Cîrloganu Marian Cristinel a fost reintegrat în funcția publică de conducere avută, respectiv de director executiv al AJOFM Olt, în urma Sentinței nr. 92/2010, pronunțată de Curtea de Apel Craiova”.
Să revenim la întrebare: care este secretul prieteniei atât de strânse între Bian şi Cîrloganu?
Bube-n cap
Răspunsul ni l-ar putea furniza, poate, conflictul dintre AJOFM Olt şi SC Ada & Roby Consulting SRL Craiova, firmă care a câştigat în 2010 contractul de management în cazul proiectului „Căi de formare şi ocupare în sectorul turismului alternativ – Alter Tour“, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013 şi care are drept obiectiv general facilitarea şi creşterea accesului pe piaţa muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Pentru că reprezentanţii firmei nu au răspuns afirmativ anumitor solicitări, de care se ştia până sus, şi pentru că au refuzat să mai angajeze, în cadrul contractului de management, anumite persoane din cadrul AJOFM, şeful revenit pe căi complicate la conducerea instituţiei a demarat proces în instanţă pentru rezilierea contractului.
Sau poate răspunsul ar putea fi căutat şi în faptul că anumiţi angajaţi din cadrul AJOFM Olt au câştigat sume fabuloase de bani după ce, suspendaţi cu uşurinţă din funcţii, au lucrat în diverse proiecte finanţate din fonduri europene, după care s-au întors în instituţie.
Cert este că astfel de apecte pline de suspiciuni au atras, prin 2011, verificări ale poliţiei, care nu a găsit însă nimic în neregulă. Însărcinat cu această treabă a fost comisarul Constantin Nedeloiu de la Serviciul de Investigarea Fraudelor, el însuşi cu probleme de ordin penal. Ca şi Bian, prietenul lui Cîrloganu.