Tentacule libaneze pe Caracal

Investiţiile străine sunt un motor de dezvoltare pentru orice comunitate şi, ori de câte ori există asemenea oportunităţi, autorităţile administraţiei publice trebuie să profite de ele. România postrevoluţionară a fost pentru investitorii străini un teritoriu economic virgin, cu forţă de muncă ieftină şi facilităţi oferite de stat, dar şi o oportunitate pentru practicile de tip mafiot. Povestea libanezilor care şi-au deschis afaceri la Caracal după ce au falimentat mai multe firme prin Bucureşti se înscrie în această categorie a iniţiativelor necurate.

Încă de la început, libanezii „caracaleni“ s-au bucurat de o bună şi suspectă înţelegere din partea administraţiei publice locale, unde şi-au găsit destui acoliţi, în frunte cu fostul primar al municipiului, Gheorghe Anghel. Aşa au pus mâna pe nişte terenuri bune şi aşa au demarat afaceri mănoase în domeniul alimentar.

Cine sunt libanezii

La data de 7 iunie 1993, Hussein El Aswad, cetăţean libanez, născut în 1972 la Beirut, înfiinţează societatea comercială Etoile Com SRL, o firmă de apartament cu sediul în Bucureşti, str. Radovanu, nr. 11, bloc 44, apart. 15, sect. 2, firmă specializată mai mult în schimbarea adreselor decât în activitatea de comerţ declarată. În 1994 apare un nou asociat în firmă, Henri Josepf Saouma, tot cetăţean libanez, născut la 29 iulie 1971 în Beirut, care îl numeşte administrator pe concetăţeanul său Assaad Chawki Sawaya. În 1995 părăseşte societatea un asociat care nu se regăsea mai devreme în scriptele oficiale, Antoine Bou Abdallah, iar în 2002 firma este radiată din Registrul Comerţului.

Din 1997 pe Henri Josepf Saouma îl găsim ca asociat, alături de un alt concetăţean, Afaf Mikhael Rouhana, în firma Librom Group Impex SRL, cu sediul în Bucureşti, b-dul Ion Mihalache, nr. 146, bloc 9, apart. 23, având activitate declarată tot comerţul. În 1999 societatea îşi schimbă adresa şi numărul asociaţilor creşte cu încă unul în persoana lui Joyce Josepf Saouma, cetăţean, de asemenea, libanez, născut la 5 ianuarie 1980 în Ghazir şi cu domiciliul în Beirut. Până în 2002 firma îşi schimbă adresa în alte două rânduri, dar şi acţionarii. În cererea de menţiuni nr. 234260 din data 20.09.2002 se arată că locul asociaţilor vechi este luat de Diab Mihieddine Adloubi, născut la 1 februarie 1977 în Jesr El Choghour – Liban şi de Camille Georges Chidiac dintr-un sătuc libanez, Moallaka Zahle. După ce îi adaugă şi alte activităţi precum cele hoteliere şi de cafenea, noii asociaţi suspendă activitatea firmei, iar în 2006 societatea comercială este declarată falimentară la cererea mai multor creditori.

Pe Henri Josepf Saouma, cel în jurul căruia se învârt acum afacerile arabilor din Caracal, îl mai găsim ca unic asociat în firma Romanian International Company (RIC), reînmatriculată în 2010 în judeţul Olt, ulterior radiată, dar şi în Corleone Jr. Impex SRL , înfiinţată în 1995 în Bucureşti şi radiată la 16 mai 2006. O grămadă de insuccese pentru care a plătit statul român, deşi firmele aveau nişte bunuri ce puteau fi valorificate, dar care au trecut dintr-o mână în alta până li s-a pierdut urma.

Afaceri cu iz mafiot

Mulţi dintre libanezii mai sus înşiraţi se află acum regrupaţi în mai multe firme cu sediul în Caracal: Monte Verde SRL (acţionar – Henri Saouma şi, din 2007, şi Gheorghe Petre; activitate – comerţul cu ridicata nespecializat de produse alimentare); SC Monte Verde Distribution SRL (acţionari: Henri Saouma şi Mircea Sorin Monea, care se retrage din societate în 2010; firma face comerţ cu ridicata de fructe şi legume); SC Monte Verde Group SRL (acţionari: Henri Saouma, Rouhana Joseph Saouma Afaf, Saouma Joyce, Dumitru Bărbulescu; activitate – prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor); SC Spartan Pază şi Protecţie SRL (acţionar Henri Saouma). Toţi aceştia şi-au lichidat afacerile din Capitală şi au căutat Caracalul, se pare, deloc întâmplător, pentru că aici au găsit larg deschise braţele administraţiei Anghel, cel care a pierdut primăria la alegerile din 10 iunie (cu toţi banii băgaţi de arabi în campania electorală) şi care, prin tertipuri şi fente în consiliul local, a reuşit să le concesioneze străinilor terenuri importante în Caracal. Aşa a devenit Baza Sportivă de Handbal din strada Aleea Bibian bunul libanezilor pentru 25 de ani. Concesiunea a fost aprobată în şedinţa consiliului local din luna mai 2006. Afacerea s-a săvârşit printr-o licitaţie publică aranjată, SC Monte Verde SRL semnând contractul de concesiune 1469/2007 pentru 2.200 mp, cu tot cu construcţii (tribune, teren bitum etc.), totul la un preţ extrem de convenabil – nu pentru primărie.

Prin proiectul de hotărâre 3/25.01.2011, Gheorghe Anghel încearcă să-i păcălească din nou pe consilierii locali cerându-le să voteze Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru „reamenajeare şi modernizare baza sportivă“, care masca, de fapt, concesionarea a încă 278 mp către firma controlată de libanezi. Suprafaţa nu se regăsea în proiectul de hotărâre propriu-zis, ci era inserat subtil în raportul de specialitate al proiectului. Ochiul atent al unui consilier local a descoperit atunci şmecheria fostului primar şi aleşii locali i-au dejucat planurile. În plus, cei 278 mp se regăsesc pe o suprafaţă pentru care mai există o hotărâre de consiliul local rămasă activă, dar care nu a avut finalitate – şi asta este o poveste extrem de interesantă, în care libanezii încercaseră să pună mâna pe 1.337 mp de teren în aceeaşi zonă, folosind o firmă care în realitate nu exista, SC Sport Club SRL. În documente se arăta că firma ar fi reprezentată de un anume Dumitru Bărbulescu, nimeni altul decât partenerul de afaceri şi omul de încredere al libanezilor. Manevra a fost pregătită prin Hotărârea 68/2008, cu ajutorul căreia acoliţii libanezilor din primărie au trecut terenul vizat din domeniul public în cel privat, singura modalitate de organizare a licitaţiei pentru concesiune. Urmează Hotărârea 69/2008, prin care se aprobă vânzarea construcţiilor existente pe teren şi concesionarea terenului pentru o perioadă de 25 de ani „fără licitaţie publică“. Miza a fost extrem de mare şi la această manevră au luat parte mai multe persoane. Raportul de specialitate a fost redactat cu mare râvnă de Nadia Dumitrescu de la Direcţia Tehnică, în baza cererii inexistentei societăţi Sport Club SRL, iar studiul de oportunitate poartă semnătura arhitectului Liliana Ilie.

•••

Aceasta este doar o mică parte din afacerile mafiote care au împânzit Caracalul sub îngăduitoarea administraţie Anghel, aşa că vom reveni. Să mai spunem doar că, de-a lungul anilor, arabii au avut un bun sprijinitor şi în persoana deputatului Florin Iordache.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here