Tehnologica Radion, firma care a îngrozit Slatina, în insolvenţă

Tehnologica Radion, firma care a vânturat Slatina vreme de patru ani neputând finaliza la termen lucrările de înlocuire a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare la care s-a angajat prin contract, a intrat în insolvenţă.

Tribunalul Bucureşti a decis să admită cererea de intrare în insolvenţă, depusă de compania Tehnologica Radion, unul dintre cei mai importanţi constructori locali, al cărei proprietar, Theodor Berna, este arestat într-un dosar cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro. Firma are lucrări neterminate la Slatina şi acum, după patru ani de la demararea lor şi la un an şi jumătate de la termenul de finalizare stabilit cu beneficiarul Compania de Apă Olt (CAO). Societatea numără în palmaresul ei negativ rezilierea contractelor de lucrări pe care CAO i le atribuise pentru schimbarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare la Scorniceşti şi Potcoava. Tehnologica Radion a făcut zile fripte şi administraţiei oraşului Piatra Olt. Pentru tergiversarea lucrărilor din Slatina Tehnologica Radion a fost acţionată în instanţă, acumulând totodată penalităţi de zeci de miliarde de lei vechi. În plus, autorităţile sunt îngrijorate în privinţa calităţii lucrărilor efectuate până acum.

Constructorul a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 356,8 milioane de lei (80,7 milioane euro) şi un profit net de 3,8 milioane lei (876.000 euro). Datoriile companiei se ridicau la 383 milioane lei (86,6 milioane euro) la finele lui 2013, în vreme ce nivelul creanţelor era de 253,6 milioane de lei (57,3 milioane euro), potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor.

Compania avea la sfârşitul anului trecut un număr mediu de aproximativ 2.000 de angajaţi.

Proprietarul Tehnologica Radion, omul de afaceri Theodor Berna, a fost arestat preventiv în 19 august, de Tribunalul Prahova, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro.

Procurorii care instrumentează dosarul au instituit recent sechestru asigurător asupra tuturor conturilor şi bunurilor deţinute de Tehnologica Radion şi de proprietarul companiei.

Măsura a fost luată în condiţiile în care Tehnologica Radion are calitatea de suspect, iar Theodor Berna este inculpat în dosar.

Potrivit instanţei, citată de Mediafax, Theodor Berna a folosit fraudulos propria societate comercială pentru a-şi însuşi bani obţinuţi din simulări de tranzacţii imobiliare sau din evazionarea bugetului statului, avea un mod ingenios şi complex de săvârşire a infracţiunilor şi a atras în lanţul comercial fictiv mai multe firme şi persoane.

Tehnologica Radion a câştigat de-a lungul timpului mai multe contracte cu statul. Astfel, potrivit datelor ZF, constructorul a câştigat numai în 2009 şi 2010 contracte de achiziţii publice de 386 de milioane de euro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here