Absolvenții din Olt, dezinteresați de locurile de muncă vacante puse la dispoziție de angajatori

Peste 850 de persoane au participat, vineri, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată la Slatina şi Caracal, potrivit rezultatelor parţiale date publicităţii de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt. Din totalul participanţilor, doar puțin peste jumătate au fost absolvenţi ai cursurilor de învăţământ, dintre aceştia peste 300 fiind selectaţi de angajatori în vederea încadrării. Ținând cont că numai anul acesta circa 4.000 de tineri au absolvit cursurile liceale în Olt, numărul mic al participanților la bursă indică un dezinteres pronunțat al absolvenților față de muncă.

Bursa locurilor de muncă a debutat timid la Slatina şi la Caracal, cu un număr de persoane aflate în căutarea unui job relativ mic. Potrivit unei statistici parțiale a organizatorilor, 865 de oameni şi-au căutat un loc de muncă dintre cele peste 400 oferite de agenţii economici participanţi. Din totalul şomerilor participanţi, 489 au fost absolvenţi, 315 dintre aceştia fiind selectaţi de angajatori în vederea încadrării în muncă. Mulți dintre participanți și-au arătat neîncrederea că își vor găsi un job pe măsura studiilor absolvite.

Cristina, o tânără din Slatina licenţiată în ştiinţele administrative, s-a aflat pentru prima oară la un astfel de eveniment şi a sperat să îşi găsească un loc de muncă în domeniul secretariatului. „Am mai căutat de muncă, dar sunt pentru prima oară la o bursă a locurilor de muncă şi nu găsesc ceea ce mi-aş dori, adică ceva legat de secretariat. Nu am văzut o asemenea slujbă aici, aşa că o să mai caut. În orice caz, vreau un job pentru persoane cu studii superioare”, a declarat ea.

Un alt tânăr din Slatina, Laurenţiu Popescu, absolvent de liceu, a venit la bursă cu speranţa că va găsi un post de şofer, meserie în care a acumulat ceva experienţă, renunţând însă la vechiul loc de muncă din cauza programului încărcat şi a salariului foarte mic. „Vreau să lucrez ca şofer, dar nu găsesc nimic aici. Am mai lucrat, dar aş dori un post cu un program normal de lucru şi cu salariul minim pe economie. Nu cu 10 ore de lucru pe zi şi cu salariul mic, cum a fost la vechiul loc de muncă”, a spus Laurenţiu.

De cealaltă parte, unii dintre angajatori se plâng că nu găsesc oameni potriviţi şi, mai ales, serioşi. „Nu găsim oameni serioşi, vă spun pe cuvânt. Am avut angajaţi care ba nu veneau la program, ba veneau cu întârziere, ba luau primul salariu şi dispăreau. Mă pomenesc că nu vine la lucru şi muncesc eu, muncim de rupem. Nu găsim oameni serioşi”, se plângea patronul unei unităţi de panificaţie.

„La Slatina avem 29 de angajatori care ne-au pus la dispoziţie 316 locuri de muncă. Posturile vacante sunt din toate domeniile de activitate, comerciale, construcţii, parte industrială. I-am rugat pe participanţi să aibă răbdare, să treacă pe la fiecare ştand, să-şi promoveze imaginea, să-şi caute şi să-şi găsească jobul dorit şi sper că se va întâmpla lucrul acesta pentru ei. Pentru unii dintre ei, absolvenţi, este pentru prima oară când îşi caută un loc de muncă şi sper să aibă succes”, a declarat Constantin Cîtu.

La această ediție a Bursei, 39 de agenți economici au adus o ofertă de 417 locuri de muncă vacante, din care numai șapte pentru absolvenții de studii superioare. Pe domenii de activitate, oferta a fost foarte bogată, angajatorii căutând oameni potriviți pentru posturi de inginer construcții civile, inginer instalații, economist, administrator, șef fabrică, expert servicii ocupare, expert consiliere antreprenorială, electrician întreținere și reparații, agent securitate, agent vânzări, confecționer asamblor articole din textile, lucrător comercial, mecanic agricol, patiser, fierar betonist, vânzător sau sudor.

Statistica burselor organizate anterior arată că între 30% şi 40% dintre locurile vacante se ocupă în timpul evenimentului, persoanele selectate fiind, ulterior, angajate, potrivit declaraţiei directorului executiv al AJOFM Olt, Constantin Cîtu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here