„Săptămâna prevenirii criminalității”, marcată prin ample acțiuni artistice și de informare în Olt

Poliția Română va derula, în perioada 29 septembrie – 3 octombrie, cea de-a noua ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, în cadrul căruia vor fi abordate cinci teme de interes instituţional, respectiv delincvenţa juvenilă, victimizarea minorilor, furturile, infracţiunile comise cu violenţă şi siguranţa rutieră, marcate și de IPJ Olt printr-o serie de activități organizate în parteneriat cu mai multe instituții publice.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt va organiza, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţi, diverse activităţi, în funcţie de grupurile ţintă vizate şi de tipul mesajelor preventive ce vor fi promovate pentru conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale. Pe parcursul a cinci zile vor fi spectacole artistice și acțiuni de informare în organizarea şi derularea cărora au fost atrași parteneri din rândul autorităţi locale, unităţilor de învăţământ, societăţilor comerciale, organizaţiilor neguvernamentale şi mass-media. În cadrul întâlnirilor organizate vor fi discutate aspecte privind delincvenţa juvenilă, violenţa în şcoli, victimizarea minorilor, periculozitatea consumului de droguri, traficului de persoane, precum şi despre siguranţa rutieră. Poliţiştii olteni se vor întâlni cu elevi, părinţi, profesori şi cu directori ai unităţilor de învăţământ, precum şi cu administratori de societăţi comerciale, vor distribui materiale preventive în spaţii publice şi vor prezenta filme educative.
Astfel, luni va fi marcată „Ziua prevenirii delincvenţei juvenile” prin „Ziua porţilor deschise” la sediul IPJ Olt, programată să înceapă la ora 11.00, precum și prin organizarea, la Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina, a unui spectacol-concurs de scenete și expoziţii tematice, cu participarea elevilor din unităţile de învăţământ din municipiul-reședință de județ. Participanţilor le vor fi oferite diplome şi premii.
Marți va fi marcată „Ziua prevenirii victimizării minorilor” prin organizarea de activităţi preventive în unităţile de învăţământ din mediul urban şi rural de către structurile de ordine publică şi prevenire. Pe aceeaşi temă, miercuri, între orele 16.00-18.00, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina va fi organizat, cu sprijinul Şcolii Populare de Arte şi Meserii, Palatului Copiilor ”Adrian Băran”, Şcolii de Dans „M.G.V.” Slatina, un spectacol la care vor participa elevi şi profesori din unităţile de învăţământ liceal.
Tot miercuri, de „Ziua prevenirii furturilor”, în zone intens circulate vor fi organizate acţiuni ample de informare a cetăţenilor cu privire la cauzele generatoare ale acestui gen de infracţiuni şi la modalităţi de protejare a bunurilor, totul prin implicarea voluntarilor „Cercetaşii României – Centrul Local Vintilă Vodă Slatina”. De asemenea, la nivelul tuturor municipiilor şi oraşelor se vor organiza întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, în scopul informării asupra zonelor cu risc criminogen, a dinamicii infracţionalităţii stradale şi pentru găsirea de soluţii în vederea înlăturării condiţiilor ce le favorizează. Nu vor lipsi întâlnirile cu membrii asociaţiilor de proprietari, cu salariaţi ai unor societăţi comerciale, cu persoane care locuiesc izolat, în cadrul cărora vor fi prezentate sfaturi anti-victimizare, precum şi modalităţile de contactare a poliţiei şi a poliţistului de proximitate.
„Ziua prevenirii infracţiunilor” comise cu violenţă va fi marcată, joi, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” Slatina, unde, între orele 11.00 și 13.00, va avea loc prezentarea unei piese de teatru, de către tineri ai Palatului Copiilor Slatina, cu scopul de a transmite mesaje concrete de informare a victimelor acestui gen de infracţiuni, cu privire la cauzele şi consecinţele acestora, precum şi îndemnul de a nu rămâne în pasivitate şi de a lua atitudine conform legislaţiei în vigoare.
„Ziua siguranţei rutiere” va avea, și ea, dedicate acţiuni privind principalele cauze generatoare de accidente la nivelul judeţului Olt. Vor fi desfăşurate activităţi informativ preventive în unităţile de învăţământ, vizând legislaţia rutieră, cauze şi condiţii favorizatoare ale accidentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here