ITM Olt, controale la angajatori pentru descurajarea discriminării sexuale la locul de muncă

Inspectorii de muncă olteni au verificat, săptămâna trecută, mai mulţi angajatori cu privire modul în care respectă legislaţia ce reglementează egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii. Reprezentanţii ITM au găsit mai multe nereguli, dispunând măsuri pentru introducerea prevederilor legale în regulamentele interne, aplicând avertismente în trei cazuri.

Controalele au avut loc în perioada 24 – 26 septembrie, în cadrul unei campanii naţionale pe această temă, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt verificând 30 de angajatori dacă aceştia respectă Legii nr.202/2002 care reglementează egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii. În urma verificărilor s-au dispus 11 măsuri de remediere a deficienţelor, în general măsuri referitoare la introducerea în regulamentele interne a dispoziţiilor pentru interzicerea discriminărilor bazate pe criteriul de sex, a sancţiunilor disciplinare pentru angajaţii care încalcă demnitatea personală a altor angajaţi, informarea angajaţilor prin afişare in locuri vizibile asupra drepturilor pe care le au în ceea ce priveşte respectarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei si bărbaţi în relaţiile de muncă. De asemenea, inspectorii de muncă au aplicat trei avertismente scrise pentru încălcarea dispoziţiilor legale.

Potrivit Legii 202/2002, angajatorii au obligaţia, printre altele, să asigure egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi, inclusiv prin introducerea de dispoziţii în regulamentele de organizare şi funcţionare cu privire la interzicerea discriminărilor bazate pe criteriul de sex, să informeze permanent salariaţii asupra drepturilor pe care aceştia le au (pe principiul muncă egală – drepturi egale) şi să ia măsuri împotriva comportamentului definit ca hărţuire sau hărţuire sexuală.

„Grupul ţintă al campaniei l-a constituit angajatorii din domeniul public şi privat de pe raza judeţului Olt.

S-au efectuat un număr de 30 controale tematice, 16 la angajatorii din domeniul privat şi 14 la angajatorii din domeniul public”, a declarat şeful ITM Olt, Cristian Ungureanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here