Lucrări de apărare împotriva inundaţiilor pe cursurile de apă care au făcut prăpăd în Olt

Pentru diminuarea sau chiar eliminarea riscurilor producerii unor situaţii deosebite ce pot fi generate de fenomene hidro-meteorologice periculoase, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Olt a execută lucrări hidrotehnice pe cursul mai multe ape curgătoare, folosindu-se de utilaje specifice aduse din alte judeţe în urma demersurilor făcute de Prefectura Olt şi de Consiliul Judeţean la nivelul Administraţiei naţionale „Apele Române”.

SGA Olt a executat lucrări specifice pe cursurile pârâurilor Iminog (în localitatea Schitu şi Perieţi), Beica (Cîrlogani), Oboga (Ipotești), Milcov (Milcov), Racovăț (Teslui), Surdui (Verguleasa) şi în comuna Dobroteasa.

De asemenea, pentru punerea în siguranță a barajelor Brebeni, Redea și Redișoara, Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt a demarat lucrări de reparații, constând în refacerea pereelor din beton degradate.

Cu ajutorul utilajelor puse la dispoziție de autoritățile din județele Argeș, Giurgiu și Vâlcea şi cu cele ale SGA Olt și ale Sistemului Hidrotehnic Independent Olt, în acest prezent se execută lucrări de decolmatare mecanică pe pârâurile Cungrișoara, în localităţile Cungrea şi Verguleasa, Cungra şi Sterpu (Dobroteasa şi Sâmbureşti), Călui și Căluieț (în Oboga şi Călui, Horezu și Dobrețu, Gemărtălui (Baldovinești şi Găvăneşti), ca şi pe râul Olteț (în localităţile Voineasa şi Morunglav).

Alte zone în care se execută lucrări de decolmatare sunt cele ale localităţilor Vâlcele, Ipoteşti şi Schitu (pe cursurile pârâurilor Iminog şi Dîrjov), Bărăşti, Poboru, Spineni, Coloneşti, Scorniceşti, Şerbăneşti şi Crâmpoia, pe pârâurile Vediţa, Plapcea mică, Albeşti, Teiuş, Vedea, Mogoşeşti şi Dorofei.

„Conducerea Prefecturii și cea a Consiliului Județean Olt au purtat discuții cu directorul Administraţiei Naţionale «Apele Române», domnul Ovidiu Gabor, în vederea disponibilizării unor utilaje specifice pentru efectuarea de lucrări de decolmatare pe cursuile de apă de pe raza județului. Lucrările de decolmatare se efectuează de luni până sâmbătă, între orele 08.00 – 19.00 și duminică, între orele 08.00 – 17.00. În aceste condiții, se are în vedere finalizarea lucrărilor în cel mai scurt timp posibil”, a declarat prefectul judeţului, Silviu Neacşu.

Zonele în care se intervine cu utilajele de împrumut sunt cele care au avut cel mai mult de suferit de pe urma inundaţiilor care au lovit judeţul în acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here