Poliţiştii din România, Bulgaria şi Lituania, front comun împotriva corupţiei la Slatina

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt a lansat, ieri, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, proiectul „United Against Corruption”(Uniţi împotriva Corupţiei), finanţat de Uniunea Europeană cu peste 274.000 de euro.

La eveniment au participat reprezentanţii tuturor partenerilor implicaţi, respectiv Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa, Inspectoratul de Poliţie Regională din Vidin, Inspectoratul de Poliţie Regională din Pleven, Poliţia de Stat din Letonia, Departamentul General Anticorupţie şi Transparency International.

Scopul proiectului este acela de a contribui la implementarea şi dezvoltarea instrumentelor comune cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei în România, Bulgaria şi Letonia.

„Printre obiectivele specifice se numără analiza principalelor tendinţe de corupţie, dar şi cauzele şi efectele corupţiei asupra societăţii în România, Bulgaria şi Letonia, îmbunătăţirea expertizei şi a cunoştinţelor relevante în acest domeniu de către părţile interesate, cum ar fi agenţiile de aplicare a legii, sistemul judiciar, societatea civilă sau mass-media, precum şi identificarea şi facilitarea schimbului de bune practici anti-corupţie între agenţiile de aplicare a legii din cele trei ţări implicate. Promovarea rezultatelo proiectului, inclusiv la nivel european, şi derularea unei campanii de prevenire care să vizeze informarea cetăţenilor din România, Bulgaria şi Letonia asupra consecinţelor corupţiei sunt, de asemenea, obiective importante pe care ni le propunem în cadrul acestui proiect”, a spus comisarul şef Alina Popescu, şefa Serviciului Cabinet din cadrul IPJ Olt, manager de proiect.

Vor fi derulate sesiuni comune de instruire a poliţiştilor în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei, iar o campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la consecinţele acestui fenomen va fi organizată simultan în cele trei ţări implicate. În cadrul activităţilor ce vor fi desfăşurate în proiect va fi elaborat un ghid de bune practici ce va fi multiplicat în 1000 de exemplare, în limbile română, bulgară, letonă şi engleză. De asemenea, 150 de poliţişti din cele trei ţări vor beneficia de instruire în domeniul anti-corupţiei.

Proiectul are o durată de implementare de doi ani şi o valoare 274.017,98 euro, din care 246.533.98 euro reprezintă finanţarea europeană nerambursabilă.

Instituțiile partenere ale IPJ Olt în proiect au fost reprezentate, printre alții, de comisarul șef Mădălina Mihaela Argeșanu (Direcția Generală Anticorupție), Danil Zepiși (șeful IPJ Dâmbovița), Claudiu Gheorghe (Transparency Internațional România), Miroslav Radukanov (Inspectoratul de Poliție Ragională Vidin, Bulgaria), Yordan Damianov Dundakov (nspectoratul de Poliție Ragională Pleven, Bulgaria) și Kristaps Kalnins (Poliția de Stat din Letonia). Printre cei care au reprezentat instituția-gazdă s-a numărat șeful IPJ Olt, comisarul șef Cătălin Florescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here