Comercianţii olteni, „arşi” la buzunar cu peste 40.000 lei de Protecţia Consumatorilor

Alimente ambalate necorespunzător şi marfă expusă la vânzare fără informaţiile la care clenţii au dreptul – asta au găsit comisarii de la Protecţia Consumatorilor în timpul controalelor efectuate, luna trecută, în Olt, nereguli care au atras amenzi de peste 44.000 de lei şi zeci de avertismente.

Banala sare iodată a adus amenzi de sute de lei pentru patronii unor magazine alimentare care au expus-o la vânzare în ambalaje deteriorate care nu asigurau etanşeitate produsului. Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (AJPC) au aplicat sancţiuni şi pentru condimente cu termenul de valabilitate expirat, dar şi pentru lipsa informaţiilor cu care ar trebui însoţită marfa. În urma acestor nereguli, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat cinci sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare totală de 11.800 lei.

Amenzi mari au primit şi comercianţii de rechizite şcolare, cei mai mulţi dintre ei pentru lipsa informaţiilor privind provenienţa, compoziţia şi preţurile mărfurilor. Reprezentanţii CJPC au depistat produse cu abateri în valoare de peste 7.000 de lei, aplicând amenzi în valoare de 9.000 de lei, oprind de la comercializare marfă de peste 120 de lei.

Şi la nivelul unităţilor de alimentaţie publică au fost găsite nereguli, două treimi dintre operatorii economici controlaţi fiind pedepsiţi cu amenzi în valoare totală de peste 42.000 de lei şi cu mai multe avertismente. Amenzi au primit şi agenţii economici care nu au afişat avertismentul „În acest local fumatul este permis”.

Comercianţii de îmbrăcăminte şi încălţăminte second-hand au fost şi ei luat la puricat de trimişii CJPC, primind amenzi de 13.000 de lei pentru că n-au afişat preţurile în mod vizibil şi lizibil şi pentru că n-au pus la vederea clienţilor orarul de funcţionare a unităţilor.

Sancţiuni contravenţionale în valoare de 6.000 de lei şi opt avertismente au primit şi câteva saloane de înfrumuseţare, care au încălcat legislaţia ce reglementează drepturile consumatorilor privându-i pe clienţi de diverse informaţii prevăzute de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here