Patru zile de spectacole și voie bună la „Oltenii și… restu’ lumii”. Recitaluri de forţă cu Maria Ciobanu și Sofia Vicoveanca

După patru zile pline, cu acte artistice pe toate gusturile publicului, de la expoziții de caricatură, lansări de carte, filme românești de comedie la spectacole folclorice și de muzică ușoară, cea de-a XX-a ediție a Festivalului Național de Umor „Oltenii și… restu’ lumii” s-a încheiat duminică seară, la Slatina, cu recitaluri de zile mari susținute de Sofia Vicoveanca și formația Spitalul de Urgență.

Patru zile pline, cu momente artistice în cascadă pentru toate gusturile publicului participant, la capătul cărora slătinenii, oameni simpli, autorități și organizatori, s-au declarat mulțumiți. Ca în fiecare an de 20 de ani încoace, festivalul a început cu Vama Oltenească instituită, simbolic, la intrare în Slatina, dincolo de Podul Olt, unde invitații speciali și reprezentanții autorităților administrației publice județene și municipale au fost serviți cu pastramă și mămăliguță și vin din ulcele din lut, dar și cu celebrul praz oltenesc. Mustăria „La cățeaua leșinată” a funcționat și anul acesta, după ce primarul orașului, Minel Prina, a dat cep butoiului cu must în prezența unor oaspeți speciali, ofițerii americani de la baza NATO Deveselu.

Pe scena montată în intersecția de la centrul comercial „Oltul” au urcat, seară de seară, diverse formații folclorice de copii din mai multe localități ale județului, membrii ansamblului „Doina Oltului”, formații de dansuri ale Palatului Copiilor din Slatina, formații ale mai multor comunități minoritare din Dobrogea, dar și interpreți de muzică populară consacrați, precum Nicu Paleru, Ovidiu Homorodean sau Sofia Vicoveanca. Au mai evoluat formația Deep Central și Matteo, iar la Caravana Filmului Românesc, în cadrul căreia au rulat pelicule românești de mare succes la public, a fost prezent, printre alții, actorul Sebastian Papaiani și regizorul Laurențiu Damian.

Spectacolele și voia bună au fost „asezonate” cu mititei și pastramă, gustate din plin de miile de slătineni care s-au perindat prin centrul orașului să petreacă. În ultima zi, duminică, șirul manifestărilor a luat sfârșit, seara târziu, cu concertul Sofiei Vicoveanca și cu recitalul susținut de formația Spitalul de Urgență, după ce, sâmbătă, un alt recital de forţă a fost susţinut de îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Ciobanu.

Festivalul Național de Umor „Oltenii și restu’ lumii” a fost inițiat în urmă cu 20 de ani prin implicarea a doi oameni de cultură, coregraful Nichita Dragomira și scriitorul Nicolae Fulga, ștafeta fiind preluată de Visi Ghencea, fost director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Slatina și al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt. Ultimii doi nu mai sunt printre noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here