Judecătorul Gheorghe Biolan, de Ziua Justiţiei Civile: „Justiția e un sistem care se poate autocurăța”

Ziua Europeană a Justiţiei Civile a fost sărbătorită, vineri, la Slatina, cu o zi înainte de data care marchează acest eveniment, 25 octombrie, care a picat anul acesta într-o zi nelucrătoare. Deşi Tribunalul Olt putea fi vizitat de public în cadrul „Porţilor deschise”, singurii care s-au arătat interesaţi de eveniment au fost jurnaliştii.

Magistraţii Tribunalului Olt se pregătiseră pentru eventualul public interesat de eveniment cu pliante privind semnificaţia Zilei Europene a Justiţiei Civile, dar şi cu pliante care consţineau informaţii despre admiterea în magistratură pentru tinerii care doresc să îmbrăţişeze profesia de magistra, precum şi despre organizarea sistemului judiciar în România. Apel ca tinerii care ar putea fi interesaţi să devină judecători să păşească cu încredere în acest domeniu a făcut, într-o conferinţă de presă, judecătorul Gheorghe Biolan, care a arătat şi calităţile pe care viitorii magistraţi trebuie să le îndeplinească. 

„Facem un apel de cei care sunt interesați să devină magistrați să îmbrățișeze cu curaj această meseie, unde avem interesul de a avea oameni competenți, bine pregătiți, cu înclinare pentru așa ceva și nu numai atât, oameni care au și stăpânire de sine și rezistență la stres necesară unei astfel de profesii. Ca judecător sau magistrat, trebuie să realizezi actul de justiție situat pe o poziție de echilibru întyre părțile cu interese contradictorii”, a declarat Gheorghe Biolan, judecător la Secţia Penală a acestei instanţe.

Acesta s-a referit şi la partea mai puţin plăcută a sistemului judiciar care cuprinde nume de magistraţi certaţi cu legea, susţinând că justiţia românească a ajuns la un nivel la care se poate autocurăţi singură de elementele negative.

„Tocmai faptul că unii magistrați ajung după gratii, condamnați definitiv, deci să se stabilească cu putere de judecată că sunt vinovați, e o expresie a faptului că Justiția este un sistem care se poate autocurăța, un sistem care este capabil de înnoire, de a înlătura ceea ce este negativ în activitatea sa. Am înțeles că astfel de cazuri au fost pe la Caracal și în alte instanțe. Deci pot apărea astfel de cazuri, se pot întâmpla și se întâmplă, ceea ce este o garanție că ceea ce este negativ este înlăturat din sistem”, a mai spus judecătorul Gheorghe Biolan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here