Conflictul pe deficitul de medici între Spitalul Slatina şi Colegiul Medicilor Olt se aprinde mai tare

Conducerea Colegiului Medicilor Olt a reacţionat, marţi, la declaraţiile managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Andrei Iordache, care recent s-a plâns de faptul că respectivul for refuză să avizeze prelungirea activităţii unor medici până la organizarea concursului pe posturile vacante. Preşedintele CM Olt, medicul Marinache Costache, acuză conducerea spitalului că refuză să organizeze concurs pentru ocuparea posturilor vacante. Şeful SJU răspunde că un astfel de concurs se află deja în procedura de organizare, dar şi că medicii din Spitalul Slatina pentru care CM refuză avizarea prelungirii activităţii sunt cei mai buni specialişti din judeţ.

Conflictul între Colegiul Medicilor şi conducerea Spitalului Slatina a plecat de la refuzul CM de a-şi da avizul pentru prelungirea a doi medici care au împlinit vârsta de pensionare, Liviu Petrescu, singurul specialist în medicină sportivă la nivelul spitalului, şi Genţiana Berteşteanu, medic specialist dermatolog. Reprezentanţii CM Olt susţin că prelungirea activităţii în cazul medicilor care au împlinit vârsta legală de pensionare este posibilă doar în cazuri excepţionale, invocând anumite articole din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi mai multe decizii ale Colegiului Medicilor din România. Pe de altă parte, membrii Consiliului Executiv al Colegiului Medicilor Olt şi-au exprimat, marţi, într-o conferinţă de presă, nemulţumirea că Spitalul Judeţean Slatina nu organizează concurs pentru posturile vacante, împiedicând astfel intrarea unor medici tineri în sistemul sanitar.

„În Decizia 4/2008, la articolul 4 se arată că «în unităţile sanitare publice, inclusiv în liniile de gardă, continuarea activităţii peste vârsta legală de pensionare  poate avea loc numai în situaţii excepţionale, respectiv deficit de personal medical, şi numai pe perioada în care postul urmează să fie scos la concurs». Nu facem hârtia astăzi şi facem concursul peste un an”, a comentat şeful Colegiului Medicilor Olt, Marinache Costache.

Managerul spitalului vizat se apără susţinând că nu este adevărat că unitatea pe care o conduce nu scoate posturile la concurs. „Am organizat astfel de concursuri, iar acum am demarat procedura pentru organizarea unui alt concurs în vederea ocupării unor posturi vacante până la sfârşitul acestui an. Dar este vorba de nişte etape procedurale. Am cerut şi au fost desemnaţi membri pentru comisia de examen de la Colegiul medicilor, de la Direcţia de Sănătate Publică şi am cerut şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova desemnarea unor membri; aşteptăm desemnarea acestora. Sunt nişte etape de la publicarea posturilor în Viaţa Medicală, nişte termene”, a declarat Andrei Iordache.

Pe de altă parte, managerul SJU susţine că nu este adevărat că unitatea sanitară nu este deschisă medicilor tineri. În ultimii doi ani la Spitalul Slatina au fost angajaţi 27 de asemenea doctori.

„În ultimii doi ani, 27 de medici au fost angajaţi la Spitalul Slatina. Avem medici specialişti angajaţi la UPU, Radiologie, Medicină Internă, Medicină Legală, Pediatrie, Chirurgie, Chirurgie Plastică, Urologie etc. În plus, Spitalul Slatina are cei mai buni medici din judeţ, cei mai buni medici specialişti. Asta trebuie înţeles de Colegiul Medicilor”, a mai spus Andrei Iordache.

Potrivit Legii 95/2006 privind reforma în sistemul sanitar, doctorii în ştiinţe medicale care desfăşoară activităţi de specialitate pot continua la cerere până la 70 de ani.Aceeaşi legea prevede că, în cazul unităţilor sanitare publice care înregistrează deficit de personal medical, precum şi al unităţilor sanitare publice aflate în zone defavorizate, medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de pensionare prevăzut de lege până la ocuparea posturilor prin concurs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here