Şcolile din Olt, nepregătite pentru situaţii de urgenţă. Pompierii au aplicat sute de sancţiuni

Sute de unităţi şcolare din Olt au fost sancţionate contravenţional de inspectorii de prevenire ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt după ce pompierii au descoperit mii de nereguli pe linia de prevenire a situaţiilor de urgenţă. Verificările derulate pe tot parcursul anului în curs au vizat creșterea nivelului de siguranță a copiilor și a cadrelor didactice. 

Peste 280 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate, de la începutul anului, de pompierii care se ocupă cu prevenirea situaţiilor
În cadrul acțiunilor de prevenire au fost verificate 153 de unități de învățământ (100 școli generale, 32 de licee, 18 grădinițe, două școli postliceale și o facultate). În urma verificărilor au fost constatate 1223 de nereguli de la legislația din domeniul situațiilor de urgență, iar dintre acestea 71 au fost soluționate pe timpul controalelor.

La nivelul a 36 de unități şcolare nu s-a asigurat identificarea şi evaluarea riscurilor de incendiu, 26 de instituţii de învăţământ nu aveau organizată apărarea împotriva incendiilor pe locul de muncă, în vreme ce la alte 61 de unităţi pompierii au descoperit nereguli la nivelul căilor de evacuare a personalului în caz de incendiu. 22 de instituţii şcolare nu aveau asigurate întreţinerea şi verificarea instalaţiilor de semnalizare, alarmare şi alertare în caz de incendiu de către persoane juridice atestate, 14 şcoli nu aveau hidranţii interiori de incendiu dotaţi cu mijloace de intervenţie, iar la două unităţi şcolare a fost descoperită lipsa documentelor şi evidenţelor specifice activităţii de apărare împotriva incendiilor.

Pentru aceste nereguli au fost aplicate 282 de sancțiuni contravenționale, dintre care 267 de avertismente și 15 amenzi în valoare totală de 10.400 lei. 

„Un alt aspect urmărit de inspectorii de prevenire a fost cel legat de avizarea şi/sau autorizarea P.S.I. a unităţilor de învăţământ. S-a constatat că 39 de unităţi de învăţământ nu au solicitat, ori nu au obţinut avize/autorizaţii de securitate la incendiu. Pe timpul controalelor s-au desfășurat și alte activități de prevenire a situațiilor de urgență: 116 exerciții de evacuare, 120 de instruiri pe principalele tipuri de riscuri ( incendiu, cutremur, inundații) și 40 de lecții deschise care au avut ca obiective cunoaștere de către elevi a comportamentului de urmat înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plutonierul Alin Băsăşteanu. 

La aceste activități au participat peste 22.000 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here