SC Vivani Salubritate SA, pe mâna procurorilor pentru activităţile ilegale din Olt

SC Vivani Salubritate SA Slobozia a fost dată pe mâna procurorilor de Garda de Mediu Olt pentru activităţile economice pe care le desfăşoară ilegal la Scorniceşti. De altfel, societatea, specializată în decontaminarea solurilor şi refacerea ecologică a terenurilor poluate cu substanţe petroliere sau toxice, a fost amendată în mai multe rânduri de comisarii de mediu pentru încălcarea legislaţiei de mediu în Olt. După fiecare sancţiune, societatea şi-a continuat netulburată activitatea pentru care a primit restricţii.

De data aceasta, comisarii Gărzii de Mediu Olt au decis să depună sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, făcând cunoscut procurorilor că SC Vivani Salubritate SA a continuat să desfăşoare la Scorniceşti activităţi de tratare şi eliminare a deşeurilor periculoase după ce i-a fost suspendată autorizaţia de mediu.

„O societate a continuat să desfăşoare activitatea de tratare şi eliminare a deşeurilor periculoase (nămolurilor/solurilor contaminate cu hidrocarburi) prin două metode: stabilizare/solidificare cu utilizarea de liant tip INERCEM şi bioremediere cu utilizarea de bioneol, după suspendarea autorizaţiei de mediu, faptă pentru care a fost intocmită sesizare penală pentru savârşirea faptelor prevăzute de art. 98, alin. 2, lit. c din OUG 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificarile şi completările ulterioare, care a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina”, se arată într-un comunicat de presă.

SC Vivani Salubritate SA a primit, în 2013 şi 2014, amenzi de aproape 1,5 miliarde de lei vechi pentru depozitul de la Scorniceşti, unde nu erau întrunite condiţiile pe care legislaţia de mediu le impune în domeniul activitatea de stocare temporară şi tratare a reziduurilor petroliere.

Scurt istoric

Pentru lucrările de tratare şi eliminare a deşeurilor provenite din activităţile de foraj ale OMV Petrom în Oltenia, firma din Slobozia şi-a deschis, în 4 noiembrie 2011, un sediu secundar la Scorniceşti, într-un spaţiu deţinut de SC Girexim SRL în satul Piscani, pe locul fostului CAP. Conform contractului, deşeurile solide rezultate în urma exploatării sondelor de petrol ar trebui supuse unui proces de neutralizare denumit în termeni ştiinţifici desorbţie. Acest procedeu ar avea ca scop reducerea nivelului substanţelor periculoase din deşeurile respective la un nivel care să asigure depozitarea acestora în condiţii sigure pentru mediul înconjurător. În realitate, de acest procedeu s-a uzat la Scorniceşti doar o scurtă perioadă de trei luni, instalaţia mobilă de desorbţie adusă în Olt fiind, în 2012, demontată şi transportată în alt loc. Ulterior, substanţele periculoase din deşeuri ar fi fost neutralizate prin folosirea de Inercem, un liant care absoarbe substanţele petroliere şi le stabilizează în aşa fel încât să nu mai migreze la contactul cu apa. Acest procedeu este departe, însă, de a avea eficienţa primului.

Pericol pentru generațiile viitoare

După decontaminare, deşeurile erau transportate la un depozit ecologic amenajat la Albota (Argeş) şi la halda de deşeuri de la Braneţ (Blaş). Anul trecut, în afara amenzilor aplicate, comisarii Gărzii de Mediu au cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului să nu mai autorizeze nici un transport pentru firma din Slobozia până la intrarea acesteia în legalitate. Şi totuşi, la începutul acestui an transportul cu deşeuri către halda de la Braneţ a fost reluat.

Olt-Alert a publicat o amplă anchetă în legătură cu activităţile acestei firme în spatele căreia s-ar afla persoane din cadrul serviciilor speciale (citește articolul AICI). În materialul publicat, site-ul nostru a tras un semnal de alarmă, arătând că SC Vivani Salubritate SA continuă să scoată bani grei dintr-o afacere care ar putea afecta sănătatea multor generaţii de oameni. Şi asta pentru că şlamurile petroliere tratate necorespunzător conţin poluanţi care pot persista în sol şi în pânza freatică zeci sau chiar sute de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here