Sute de aleşi locali din Olt, primari, viceprimari şi consilieri, şi-ar putea pierde mandatele dacă OUG 55/2014 va fi respinsă și de Senat

Sute de consilieri locali și aproape 20 de primari și viceprimari din Olt ar putea rămâne fără mandat dacă Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 55/2014 prin care a fost oficializat traseismul politic va fi respinsă în Parlament. Actul normativ a fost deja respins, tacit, în Camera Deputaților, urmând dezbaterea din Senat, care este cameră decizională.

Dacă OUG 55/2014 care permite ca aleşii locali să-şi aleagă un partid timp de 45 de zile, fără să-şi piardă mandatul, va fi respinsă și de Senat, 14 primari care au migrat de la PNL la PSD și UNPR, un primar PP-DD care a plecat tot la PSD și trei viceprimari care au dat PDL-ul pe tabăra social-democrată își vor pierde mandatele și, în rând cu ei, și sutele de consileiri locali care au sărit dintr-o barcă politică în alta. Este cazul, printre alții, al primarilor foști liberali din Bobiceşti, Văleni, Ştefan cel Mare, Gura Padinii, Gârcov, Grojdibodu, Băbiciu, Radomireşti, Bucinişu, Cilieni, Giuvărăşti, Mărunţei, Stoicăneşti, Cungrea, Curtișoara etc. De asemenea, viceprimarii localităților Voineasa, Valea Mare și Dobrețu au migrat și ei de la PDL la PSD.

Liderul PSD Olt, Paul Stănescu, speră că ordonanţa va trece, totuşi, de Senat. „Eu cred că, o dată ce am dat ordonanţa, trebuie să mergem până la capăt. Eu o să mă consult cu colegii mei din Biroul Naţional şi o să propun să ne mobilizăm pentru ca ordonanţa să treacă de Senat”, a declarat Stănescu. Liderul sopcial-democrat mai spune că, în condiţiile în care OUG 55/2014, va fi respinsă, primarii nu îşi vor pierde mandatele.

„Să presupunem că ordonanţa nu trece; nu cred că un primar îşi pierde mandatul. Poate cel mult cei care au trecut la alte partide vor reveni de unde au plecat”, a afirmat Paul Stănescu.

Unii dintre liderii locali ai partidelor lăsate în urmă de traseiști au declarat, însă, că cei plecați nu vor fi primiți înapoi. „Trădătorii nu vor fi reprimiți în partid. Să rămână acolo unde au plecat. Așa au spus și domnul Klaus Iohannis, și domnul Blaga”, a declarat Siminica Mirea, co-președinte al noului PNL Olt.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, o propunere legislativă de respingere a OUG 55/2014 care permite ca aleşii locali să-şi aleagă un partid timp de 45 de zile, fără să-şi piardă mandatul. Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru şi prevede că se respinge această OUG, iar primarii care au optat pentru derogările ordonanţei să-şi piardă mandatul şi să fie înlocuiţi.

Proiectul a fost adoptat, miercuri, tacit deoarece termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final de 12 noiembrie a fost depăşit. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, Senatul urmând să ia decizia finală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here