Mai multe zone ale Slatinei, afectate de cutremur

Un cutremur cu o magnitudine de 6,5 pe scara Richter va afecta Slatina, fiind așteptate efecte devastatoare pentru anumite case și blocuri, cu persoane prinse sub dărâmături. Acesta este, din fericire, doar un scenariu pe baza căruia Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, Comitetul Local pentru Situații de Urgență și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Slatina vor desfășura marți, 25 noiembrie, un exercițiu de alarmare publică a populației în cazul producerii unui cutremur. Exercițiul are loc la doar trei zile de la cutremurul de peste 5 grade produs sâmbătă seară în Vrancea și care a fost resimțit în tot estul țării ți în București.
Exercițiul va începe la ora 11.00 și se va desfășura în cooperare cu celelalte instituții și societăți cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

Conform scenariului de desfășurare, în dimineața zilei de 25 noiembrie, s-a produs un seism cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter, municipiul Slatina fiind grav afectat. Au fost prinse sub dărâmături mai multe persoane, s-au prăbușit patru case și două scări de bloc și au fost serios avariate rețelele electrice, de gaze, apă și de telefonie din zona cartierului Crișan. De asemenea, sunt simulate un accident chimic, un incendiu în zona Casei de Cultură a Sindicatelor, un accident rutier cu o persoană încarcerată și o intervenției a echipajelor specializate pentru prinderea a două persoane care încercau să sustragă bani dintr-o bancă aflată în zonă. 
Pentru buna desfășurare a exercițiului s-a solicitat sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii de Mediu, Filialei de Cruce Roșie Olt și societăților de telefonie, gaz, energie electrică și de alimentare cu apă din Slatina.
Principalele obiective ale exercițiului sunt: verificarea modului de organizare a cooperării între forțele participante, pregătirea psihologică a efectivelor participante, personalului de pe locul de muncă și cetățenilor, pentru cunoașterea modului de comportare în cazul producerii unui cutremur și verificarea modului de organizare, desfășurare și coordonare a acțiunilor de limitare și înlăturare a efectelor unui cutremur, 
În data de 24 noiembrie, începând cu ora 10.30, în zona Casei de Cultură a Sindicatelor va avea loc o ședință de pregătire a exercițiului. 

„Facem apel la cetățenii din zona cartierului Crișan sau care se află în zonă la orele de începere a exercițiului și ședinței de pregătire a exercițiului, să nu intre în panică la introducerea semnalului de «Alarmă la dezastre» și de «Încetarea Alarmei» și să coopereze cu forțele de intervenție pentru realizarea etapelor care se parcurg într-o situație reală”, a atenționat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plutonierul Alin Băsășteanu.
Exercițiul are loc la doar trei zile de la cutremurul de peste 5 grade pe Richter produs sâmbătă seară în Vrancea și care a fost resimțit în tot estul țării și în București, însă reprezentanții ISU Olt spun că e pură întâmplare.

„Exercițiul acesta este planificat de la începutul anului pentru luna noiembrie și doar întâmplarea a făcut să se desfășoare la puțin timp după cutremurul din Vrancea”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here