Cutremur simulat la Slatina. Zeci de pompieri și poliţişti au sărit în „ajutorul” populaţiei. Simularea, fără legătură cu seismul de sâmbătă

Zeci de pompieri, poliţişti şi jandarmi şi-au testat, marţi, la Slatina, capacităţile de intervenţie în cazul unui cutremur cu magnitudiena de peste 6 grade pe scara Richter. Simularea a avut loc la intersecţia străzilor Crişan şi Independenţei, în zona Hotelului Parc.

Conform scenariului de desfășurare, în dimineața zilei de 25 noiembrie s-a produs un seism cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter, municipiul Slatina fiind grav afectat. Au fost prinse sub dărâmături mai multe persoane, s-au prăbușit patru case și două scări de bloc și au fost serios avariate rețelele electrice, de gaze, apă și de telefonie din zona cartierului Crișan. De asemenea, au fost simulate un accident chimic, un incendiu în zona Casei de Cultură a Sindicatelor, un accident rutier cu o persoană încarcerată și o intervenție a echipajelor specializate pentru prinderea a două persoane care încercau să sustragă bani dintr-o bancă aflată în zonă. Populaţia din zonă a fost atrasă de sunetul mai multor sirene care au anunţat, în debutul exerciţiului, „catastrofa”.

La simulare au mai participat reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi cei ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, angajaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Gărzii de Mediu, Crucii Roşii şi ai societăţilor de telefonie, gaz, energie electrică şi alimentare cu apă din Slatina.

Cei implicaţi susţin că scopul exerciţiului a fost atins dar că, totuşi, în cazul unui cutremur adevărat datele de intervenţie ar fi altele. „Datele problemei se schimbă un pic, într-o situaţie reală. Probabil că forţele de intervenţie ale noastre vor fi primele care vor interveni, deoarece noi suntem prezenţi 24 de ore în slujba cetăţeanului. Probabil că vom interveni împreună cu colegii noştri de la Poliţie şi de la Jandarmerie. Ar mai dura un pic până ce vor interveni celelalte structuri, într-o situaţie reală”, a declarat colonelul de pompieri Dorel Predescu.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt au precizat că simularea nu a avut nici o legătură cu cutremurul de 5,7 pe scara Richter produs, sâmbătă seară, în Vrancea şi care s-a resimţit în tot estul ţării şi în Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here