Peste 257 milioane lei pentru sănătate în Olt în 2014. Unde s-au dus cei mai mulţi bani

Casa de Asigurări de Sănătate Olt a contractat, pentru anul 2014, plăţi de peste 257 de milioane de lei pentru toate tipurile de servicii medicale, inclusiv medicamente şi materiale sanitare. Aproape jumătate din sumă a fost înghiţită de spitale. Peste 95 de milioane de lei au fost cheltuiţi pe medicamente şi materiale sanitare.

Suma contractată de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt cu cele cinci spitale din judeţ s-a ridicat la peste 110,4 milioane de lei pentru anul în curs, în afară de luna decembrie, pentru care Casa a solicitat la CNAS alte fonduri care se ridică la aproximativ 10 milioane de lei. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a cheltuit peste 74,6 milioane de lei, Spitalul Municipal Caracal a avut nevoie de aproape 20 de milioane de lei, Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu a cheltuit peste 6,3 milioane de lei, Spitalul Orăşenesc Corabia – aproape 5 milioane de lei, iar Spitalul Orăşenesc Balş – peste 4,5 milioane de lei.

Pe locul doi în consum se situează bugetul alocat pentru medicamente şi materiale sanitare, care s-a ridicat la peste 95,7 milioane de lei în acest an. Bugetul aprobat pentru furnizarea serviciilor medicale în asistenţa medicală primară pe anul 2014 este de peste 28,2 milioane de lei, în timp ce în domeniul serviciilor medicale clinice au fost consumaţi peste 8,1 milioane de lei, iar în cel al serviciilor medicale paraclinice – peste 5,3 milioane de lei.

Pentru asistenţă medicală de reabilitare medicală în ambulatoriu a fost alocat peste un milion de lei, iar bugetul pentru servicii medicale de medicină dentară s-a ridicat la 360.000 de lei.

Pentru dispozitivele medicale acordate pacienţilor îndrituiţi să le primească Casa de Asigurări de Sănătate a decontat peste 4,6 milioane de lei, iar contravaloarea prestaţiilor medicale acordate asiguraţilor din judeţul Olt în alte state membre ale Uniunii Europene a costat CAS peste trei milioane de lei.

202.000 lei au mers în serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu, suma fiind extrem de mică faţă de nevoile financiare în acest domeniu.

„Sumele alocate pentru acest domeniu de asistenţă medicală sunt insuficiente pentru asigurarea furnizării acestor servicii medicale atât de necesare asiguraţilor. În vederea soluţionării disfuncţionalităţilor înregistrate în asigurarea continuităţii furnizării serviciilor de îngrijiri la domiciliu, CAS Olt a făcut numeroase solicitări la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în

vederea suplimentării fondurilor. Sumele alocate au fost suplimentate, dar nu suficient pentru a rezolva rezonabil solicitările numeroase pe care le are în evidenţă CAS Olt”, se arată într-un raport al CAS Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here