Fostul contabil al Protoieriei Slatina I, Andrei Iliuță, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

Fostul contabil al Protoieriei Slatina I, Andrei Iliuţă, judecat pentru delapidare, a fost condamnat, la finele săptămânii trecute, la cinci ani de închisoare cu executare de magistrații Judecătoriei Slatina. Sentința nu este definitivă.

Andrei Iliuță a fost condamnat la închisoare după ce magistrații au respins cererea sa de schimbare a încadrării juridice din delapidare în neglijență în serviciu.

„În temeiul dispozitiilor art. 386 alin. 1 din Codul de procedură penală respinge ca neîntemeiată cererea formulată de către inculpatul Iliută Marian Andrei de schimbare a încadrării juridice a faptei pentru care a fost trimis în judecată din infractiunea de delapidare, faptă prev. si ped. de art. 295 alin. 1 rap. la art. 309 din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal, în referire la art. 5 din Codul penal în infractiunea de neglijentă în serviciu, faptă prev. si ped. de art. 298 rap. la art. 309 din Codul penal, în referire la art. 5 din Codul penal. II. În baza art. 295 alin. 1 rap. la art. 309 din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal, în referire la art. 5 din Codul penal, condamnă pe inculpatul Iliută Andrei Marian, fiul lui Marin şi Elena, născut la data de 15.08.1984 în mun. Slatina, jud. Olt, domiciliat în mun. Slatina, str. Orhideelor, nr. 30, bl. 16, sc. A, ap. 16, jud. Olt, cu re?edin?a în mun. Slatina, str. Aleea Macului, bl. 2, ap. 24, jud. Olt, C.N.P. 1840815284607, judecat în stare de libertate, la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de Delapidare în formă continuată. În baza art. 66 alin. 1 lit. a, b si g din Codul penal interzice inculpatului ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a ocupa funcia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăsura activitatea de care s – a folosit pentru săvârsirea infractiunii pe o perioadă de 3 ani si 6 luni după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g din Codul penal interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăsura activitatea de care s – a folosit pentru săvârsirea infractiunii, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale”, se arată în sentința instanței.

Constituită în parte civilă, Protoieria Slatina I a solicitat plata sumei de 885.533,48 lei, cu titlu de prejudiciu material cauzat prin săvârsirea infracțiunii de delapidare, solicitare admisă de instanță. Unitatea de culte a cerut și majorări de întârziere de peste 276.000 de lei, ca și daune morale de 100.000 de lei, dar magistrații au respins aceste solicitări. 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 1 iulie 2009 – 13 martie 2012, în calitate de contabil al Protoieriei Slatina I, Andrei Iliuță și-a însușit, în mod ilegal, suma de 885.533 lei, prin retragerea repetată din contul bancar al unității a mai multor sume de bani. Ulterior, sumele retrase nu erau înregistrate în registrul de casă sau erau înregistrate sume cu mult mai mici decât cele reale, mai spun procurorii. Întreaga poveste a fost descoperită de angajații uneia dintre cele două bănci de la care Andrei Iliuță a încercat să obțină credite bancare în numele unei persoane fictive, angajând în contracte protoieria la care lucra așa-zisa persoană.

Sentința Judecătoriei Slatina nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova în termen de 10 zile.

Andrei Iliuţă este fiul lui Marin Iliuţă, fost angajat al Primăriei Slatina, patronul firmei Ecumenic Funerar SA care în 2010 a concesionat Cimitirul Strehareţ din Slatina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here