Teroare la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Olt

Un scandal monstru petrecut în urmă cu circa trei săptămâni la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Olt a ajuns, sub formă de plângere, pe masa Comisiei de Disciplină a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, pe cea a Colegiului Medicilor Olt, la Institutul de Medicină Legală Craiova, dar şi la Poliţie, după ce medicul legist Sorin Lesnic a fost la un pas de a-şi lua colegii la pumni. Acesta s-a abţinut cu greu să nu-l lovească pe şeful serviciului, dr. Liviu Radu, vărsându-şi nervii în schimb pe obiectele de pe biroul lui, aruncate care încotro de mâinile ameninţătoare ale agresorului. Cafeaua „şefului” a ajuns pe podea şi pereţi. Nu este pentru prima oară când Sorin Lesnic provoacă astfel de scene în birourile SJML, dar de data aceasta el a întrecut cu mult măsura, astfel că ceilalţi medici s-au hotărât să îşi reclame colegul la toate forurile superioare pe linie profesională pentru comportamentul său. Pentru provocarea scandalului doctorul Sorin Lesnic a venit la serviciu din concediu medical, repaos acordat de unul dintre medicii care urmează acum să cerceteze cazul.

Totul s-a petrecut în ziua de 18 noiembrie 2014, când, deşi se afla în concediu medical, medicul legist Sorin Lesnic s-a înfiinţat dis-de-dimineaţă în biroul şefului său, Liviu Radu, unde tocmai se consuma raportul de gardă, ca să îl acuze pe acesta de un accident rutier petrecut cu o zi înainte şi în care fusese implicat un autoturism al Serviciului Judeţean de Medicină Legală. Acesta a fost doar un motiv de provocare, potrivit surselor noastre, pentru că, în scurt timp, doctorul Lesnic a sărit, pe nepusă masă, la alte reproşuri cu accent incriminator, printre acuzaţii numărându-se cea potrivit căreia şeful SJML a cumpărat o maşină prea scumpă pentru transportul cadavrelor sau cea conform căreia dr. Liviu Radu ar fi furat bani din fonduri publice, împreună cu o persoană din conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.
Pe măsură ce doctorul Radu îşi păstra calmul, tonul doctorului Lesnic urca, trădând o nervozitate devenită de necontrolat, moment în care acesta a început să lovească obiectele de pe birou. Ceaşca de cafea a fost şi ea aruncată cât acolo, lichidul împrăştiindu-se pe podea şi pe pereţii încăperii. Cel puţin aşa reiese din plângerea ajunsă şi la Colegiul Medicilor Olt, reprezentanţii organismului confirmându-ne înregistrarea documentului în data de 24 noiembrie 2014. 
După ce s-a răcorit cu şeful serviciului, medicul violent s-a îndreptat împotriva celorlalţi colegi, pe unii acuzându-i că nu ştiu să vorbească, pe alţii că nu cunosc meserie. Potrivit sesizării depuse la Colegiul Medicilor, n-a scăpat nimeni de nescărmănat. Contactat telefonic, şeful Serviciului de Medicină Legală Olt a confirmat că a sesizat, împreună cu alţi colegi, conducerea Spitalului Judeţean Slatina şi Colegiul Medicilor, dar că nu doreşte să comenteze cele petrecute.
„Confirm existenţa unei sesizări din partea noastră împotriva medicului Lesnic Sorin, care a fost depusă la conducerea spitalului şi la Colegiul Medicilor Olt, dar nu vreau să comentez ceea ce conţine documentul”, a declarat dr. Liviu Radu.
Ulterior, sesizarea a ajuns şi la Poliţia Slatina, dar şi la Institutul de Medicină Legală Craiova.
 
Nărav
 
Nu este pentru prima oară când doctorul Sorin Lesnic este protagonistul unor asemenea scene, comportamentul său în răspăr cu bunul-simţ la locul de muncă având drept cauză o suferinţă interioară legată de şefia Serviciului Judeţean de Medicină Legală, pe care ar dori-o de mai multă vreme. De altfel, membru al mai multor partide politice de-a lungul anilor, lui Sorin Lesnic nu îi displac funcţiile. În urmă cu circa 12 ani el a ocupat funcţia de director medical al Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, iar în prezent face parte din conducerea Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor Olt. 
Prin comportamentul său, Sorin Lesnic încalcă în repetate rânduri Codul Deontologic al Medicilor din România, susţin sursele noastre. Potrivit articolului 10 al respectivului Cod,„de-a lungul întregii sale activităţi, medicul îşi va respecta confraţii, ferindu-se şi abţinându-se să-i denigreze ori să aducă critici cu privire la activitatea profesională a acestora”.
De asemenea, la articolul 21, aliniatul 1, Codul Medicilor mai prevede că „medicul trebuie să fie un model de comportament profesional şi etic, fiind în permanenţă preocupat de creşterea nivelului său profesional şi moral, a autorităţii şi prestigiului profesiunii medicale”. Mai mult, potrivit aceluiaşi Cod, „în toate situaţiile şi împrejurările legate de exercitarea obligaţiilor profesionale, medicii îşi vor acorda sprijin reciproc şi vor acţiona cu loialitate unul faţă de celălalt” (art. 39).
 
Trecut încărcat de păcate
 
De altfel, doctorul Sorin Lesnic a încălcat Codul Deontologic al Medicilor din România şi în relaţia medic – pacient, în urmă cu 10 ani, când a fost implicat într-un caz de internare forţată a unei femei, Gherghina Ene, la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci, deşi „pacienta” era sănătoasă. Cazul a fost unul complex, implicând nu doar încălcări ale legislaţiei din domeniul medical, ci şi infracţiuni grave prevăzute de legea penală şi care au fost cercetate atunci de organele abilitate. 
Deşi au existat dovezi certe că medicii implicaţi, încălcând cu bună ştiinţă deontologia profesională, legislaţia medicală şi Codul Penal, au vrut să însceneze nebunia acestei femei pentru ca fiul ei să pună mâna pe apartamentul mamei, toate părţile implicate au scăpat basma curată. Sorin Lesnic a fost, atunci, sancţionat doar cu un avertisment din partea Colegiului Medicilor Olt, organismul care îl va cerceta, acum, din nou pe medic. Şi pentru că ne-am întors la Colegiul Medicilor, să spunem că preşedintele acestuia, medicul Marinache Costache, este cel care a acordat concediul medical de care beneficia Lesnic în momentul scandalului de la SJML. 
Sursa: Gazeta Nouă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here